Akatemiaprofessori arvioi: "On mahdollista, että Yhdysvalloista tulee Turkki"

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että koko demokraattinen järjestelmä on uhattuna Yhdysvalloissa.

Donald Trump
Donald Trump lähipiirinsä ympäröimänä Valkoisessa talossa maanantaina 13. maaliskuuta.
Donald Trump lähipiirinsä ympäröimänä Valkoisessa talossa maanantaina 13. maaliskuuta.Michael Reynolds / EPA

– Koko tämä trumppilainen klovneria vähentää presidentti-instituution merkitystä. Instituutiot ovat tässä suhteessa uhanalaisia.

Näin sanoo Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, joka palasi hiljattain New Yorkista opetusvierailulta. Koskenniemen mukaan presidentti-insituution rapautuminen kytkeytyy keskusvaltion purkautumiseen.

Donald Trumpin strateginen neuvonantaja Stephen K. Bannon on tuonut julkisuuteen ajatuksen, joka englanniksi on: "deconstruction of the administrative state" (siirryt toiseen palveluun).

Koskenniemen mukaan tällä tarkoitetaan ajatusta keskusvaltion purkamisesta. Akatemiaprofessori katsoo, että näihin toimiin on jo ryhdytty. Koskenniemi sanoo, että esimerkiksi valtaa pyritään siirtämään liittovaltiolta osavaltioille ja samalla myös keskusvaltion keskeisten instituutioiden uskottavuutta pyritään vähentämään Yhdysvalloissa.

Martti Koskenniemi
Martti KoskenniemiYle Spotlight

Koskenniemen mukaan jopa koko demokraattinen järjestelmä Yhdysvalloissa on nyt uhattuna.

– Se on ehdottomasti totta. On mahdollista, että Yhdysvalloista tulee Turkki. En olisi voinut uskoa 6 kuukautta sitten, että tällä tavalla sanon. Ei ole selvää, että nämä instituutiot kykenevät vastaamaan tähän hyökkäykseen, joka niihin kohdistuu.

"Bannonin ryhmä nyt vahvoilla"

Koskenniemen arvion mukaan Bannonin oikeistoryhmä on tällä hetkellä erittäin vahvoilla Yhdysvaltain politiikassa. Sen toimintaa on kuitenkin vaikea tulkita, sanoo Koskenniemi.

– Kansallismielisyys on erittäin vahva. Siinä koetaan, että on vuosikymmeniä hävitty jotain sellaisia arvoja, jotka libertaarisessa amerikkalaisessa 1800-luvun rajat ylittävässä, länteen menevässä ajattelussa olivat keskeistä.

– Euroopasta käsin on vaikea hahmottaa sitä kokonaisuutta. Se on oikeistolaisuutta, se on populismia, se on machismoa. Siinä suhtaudutaan hyvin kriittisesti kaikkeen siihen 60-luvun perintöön, joka amerikkalaista kulttuurielämää on leimannut.

Koskenniemen mukaan Bannonin oikeistoryhmää yhdistää se, että he ajattelevat amerikkalaisen valtion rakenteiden ja kulttuurin olevan täysin korruptoituneen ja vinoutuneen.

Miten käy oikeusjärjestelmän?

Viikonvaihteessa uutisoitiin, että Trumpin hallinto on irtisanonut 46 Obaman nimittämää syyttäjää.

– Pahoin pelkään, että presidentillä on mahdollisuus juuri tätä amerikkalaista virkaannimittämispolitiikkaa käyttämällä vähentää tuomioistuinlaitoksen puolueettomuutta, uskottavuutta, riippumattomuutta. Tämä on valtava isku amerikalaiselle yhteiskunnalle, joka muuten on hyvin legalistinen.

Koskenniemi itse sanoo, että presidentti Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on kaiken kaikkiaan erittäin suuri muutos. Koskenniemen mukaan Trumpin presidenttiys on luonut jyrkkiä rintamalinjoja Yhdysvaltain politiikkaan.

– Vastakkanasettelu trumppilaisten ja liberaalin keskustan ja vasemmiston välillä on aivan tavattoman jyrkkä, Koskenniemi sanoo.