Kaupunginhallitus: Kakolanmäen funikulaarissa saa matkata ilmaiseksi

Kakolanmäelle johtavasta rinnehissistä eli funikulaarista tulee maksuton. Kaupunginjohtaja esitti, että matkat olisivat maksullisia.

Kakolanmäki
Havainnekuva rinnehissistä päivällä.
IDIS Design Ltd

Turun Kakolanmäelle rakennettavan funikulaarin on määrä valmistua keväällä 2018. Kaupunginhallituksen piti maanantaina päättää funikulaarimatkojen maksullisuudesta tai maksuttomuudesta, sillä ratkaisu vaikuttaa hankkeen jatkosuunnitteluun.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell esitti, että asemien suunnittelussa ja varustelussa sekä niihin liittyvissä hankinnoissa huomioitaisiin funikulaarimatkan maksullisuus. Randellin esitys kaatui äänestyksen jälkeen luvuin 8–5 (siirryt toiseen palveluun). Maksuttomuutta ehdotti kokouksessa puoluetoveri, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni.

Funikulaarin ylläpidon ja huollon arvioidaan maksavan vuosittain 100 000 euroa. Lisäksi kuluja tulee siivouksesta ja vartioinnista. Koska funikulaari on maksuton, kustannukset lankeavat kokonaisuudessaan kaupungille.

Maksullinen funikulaari olisi puolestaan edellyttänyt porttiratkaisuja ja lippuautomaatteja, joiden rakentamisen arvioitiin maksavan niin ikään 100 000 euroa.

Asian valmistelija, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kokee, että maksuttoman funikulaarin hyvä puoli on förimäinen, kaikkien kulkijoiden vaivaton palvelu. Kortteen mielestä funikulaari on jalankulkijalle ainoa esteetön yhteys Kakolanmäelle ja myös Kakolanmäen ensisijainen joukkoliikenneratkaisu.

Funikulaari on ulkoilmassa kulkeva vino hissi, joka toimii automaattisesti napin painalluksella.