1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen vaaliteemoista: "Nyt voitaisiin käydä koulutusvaalit"

Kokoomuksen varapuheenjohtajan ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan koulutus ja soteuudistus ovat kuntavaalien tärkeimmät teemat.

Ylen aamu-tv: Puoluepäivä: kokoomus
Ylen aamu-tv: Puoluepäivä: kokoomus

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen mielestä kuntavaalien tärkeimpiin teemoihin lukeutuu koulutus. Opetusministeri kertoi näkemyksiään Ylen Puoluepäivän haastattelussa aamulla Ylen aamu-tv:ssä.

– Nyt voitaisiin käydä koulutusvaalit, koska se tulee nousemaan suurimmaksi toimialaksi tulevaisuuden kunnissa, kun sote-tehtävät siirtyvät maakuntien vastuulle vuonna 2019, hän perustelee.

Grahn-Laasosen mukaan tämä tarkoittaa, että kunnissa voidaan jatkossa entistä enemmän keskittyä varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, toisen asteen koulutukseen ja kulttuuriin sekä liikuntaan.

Koulutuksen kaltaisten arkea lähellä olevien asioiden korostaminen voisi kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan nostaa myös ihmisten innokkuutta vaaliuurnille, sillä viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli vain hieman päälle 58 prosenttia.

– Kuntavaaleista kannattaa olla kiinnostunut, sillä kuntavaaleissa päätetään eniten arkea lähellä olevia asioita. Tällaisia ovat muun muassa vapaa-aika, infran rakentaminen, terveyden ja hyvinvoinnin sekä yrittäjyyden edistäminen. Hyvin konkreettisia ja tärkeitä asioita.

"Nyt on oikea aika sote-kritiikille"

Asiantuntijoilta on tullut tämän kevään aikana runsaasti kritiikkiä sosiaali- ja terveyspalvelujen isosta uudistamisesta. Erityisesti asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, että sote-palvelut sirpaloituvat, heikkenevät ja julkiselle puolelle tulee pakkoyhtiöitä. Arvostelu ei kuitenkaan Grahn-Laasosta huolestuta.

– Nyt on juuri oikea paikka antaa kritiikkiä. Nyt lausuntokierroksen jälkeen tehdään viimeisiä viilauksia siihen valinnanvapauteen liittyvään lainsäädäntöön. Lähestulkoon kaikki asiantuntijat ovat siitä lähtökohdasta samaa mieltä, että Suomi tarvitsee sote-palvelujen uudistusta ja hoitoon pääsyn pitää helpottua ja niiden pitää olla saatavilla ihmisille.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan kyseessä onkin iso muutos ja historiallinen uudistus.

– Selkeätä on, että lausuntokierrokselta tulleen palautteen perusteella pitää tarkentaa lakiluonnosta ja tehdä siitä parempi. Sellainen laki, joka Suomessa toimii ja läpäisee meidän tiukan perustuslakiarvioinnin. Se on itsestäänselvä lähtökohta, hän linjaa.

Varhaiskasvatus maksuttomaksi?

Sanni Grahn-Laasosen mukaan kokoomuksen pitkän aikavälin tavoitteena on saada varhaiskasvatus maksuttomaksi 20 tunniksi viikossa.

– Varhaiskasvatus on lapsen tulevaisuuden kannalta hyväksi. Se tukee oppimista ja estää syrjäytymistä pitkällä aikavälillä. Nyt jo tässä kuussa varhaiskasvatusmaksuja on alennettu pienituloisilta, lähinnä yksinhuoltajaperheiltä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja kertoo, että valtiovarainministeriön kannustinloukkutyöryhmä on ehdottanut varhaiskasvatusmaksujen alentamista ja se on harkittavana kehysriihessä hallituksen pöydillä. Grahn-Laasonen kuitenkin myöntää, että päiväkotimaksuja ei pystytä poistamaan kerralla, vaan asiassa voitaisiin edetä asteittain.

– Kaikkein olennaista olisi saada mahdollisimman moni lapsi varhaiskasvatuksen piiriin. Suomessa on poikkeuksellinen tilanne, että meidän neljävuotiaista vain 70 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen. Muissa Pohjoismaissa lukema on lähempänä 100 prosenttia. Osallistumismääriä pitäsi nostaa ja se on tärkeämpi kysymys kuin tuntimäärä.

Haastajat: Tekojen ja sanojen välillä ristiriita

Mikkel Näkkäläjärvi, Pia Lohikoski ja Sanni Grahn-Laasonen.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen kohtasi puoluepäivän haastattelussa Pia Lohikosken Vasemmistoliitosta ja Mikkel Näkkäläjärven SDP:stä.

Aamu-tv:n Puoluepäivän keskustelussa myös oppositiopuolueiden edustajat pääsivät haastamaan Sanni Grahn-Laasosta. Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varapuheenjohtajan Pia Lohikosken mielestä koulutuksen nostaminen kokoomuksen kärkiteemaksi vaikuttaa ristiriitaiselta, koska hallitus on leikannut koulutuksesta ja rajannut lasten päivähoito-oikeuksia.

– Mielestäni tekojen ja sanojen välillä on ristiriita, Lohikoski sanoi.

Grahn-Laasosen myöntää ymmärtävänsä, että leikkaukset ovat kipeä asia. Hänen mukaansa koulutuksesta leikatessa ratkaisut pitää tehdä erittäin huolellisesti.

– Hallituksen piirissä joudutaan tekemään vastuullisia talousratkaisuja. Silloin korostuu vielä enemmän se koulutuksen uudistamisen merkitys ja miten turvataan laadukkaat palvelut. Suomi on edelleen yksi maailman parhaita koulutusmaita tänä päivänä ja on sitä myös huomenna, hän puolustautui.

Oletko jo kokeillut Ylen kuntavaalikonetta (siirryt toiseen palveluun)? Tai katsonut Ylen vaaligalleriasta ehdokkaita (siirryt toiseen palveluun)?