"Mä vain näin, että se tulee ja pam" – Kahdesti kolaroinut ei välttele liikennettä

Autoileva ottaa liikenteessä aina sen riskin, että jotain voi sattua. Vaasalaiselle Jan Lahtiselle on musta kortti napsahtanut käteen kahdesti reilun vuoden aikana.

liikenneonnettomuudet
kolaroitu auto
Kummassakin kolarissa autot tuhoutuivat lunastuskuntoonJan Lahtinen

Viikko ennen joulua vuonna 2015 Jan Lahtinen oli matkalla asiakastapaamiseen. Taivaalta sateli hieman lunta ja tie oli sohjoinen. Puoli yhdeksän aikaan aamulla Mustasaaren Jungsundin risteyksessä toinen auto kääntyi Lahtisen auton eteen.

– Mä vain näin, että se tulee ja pam, Lahtinen muistelee.

Mittarissa oli 80 kilometriä tunnissa. Lahtinen ei muista, ehtikö hän jarruttamaan yhtään, sillä tilanne oli yllättävä. Tilaa väistämiseen ei ollut: oikealla puolella oli syvä oja, vasemmalla puolella lisää autoja.

– Piti vain pitää ratista kiinni ja toivoa, että se menisi suoraan, ettei enää mihinkään muualle törmäisi, Lahtinen kertoo.

Lahtinen pääsi itse pois autosta, vaikka lokasuoja oli painautunut kiinni oveen. Hän jäi odottamaan ojan reunalle ambulanssia ja palokuntaa yhdessä kolarin vastapuolen kanssa. Ensimmäisenä hän soitti asiakkaalle, ettei hän pääsekään tulemaan tapaamiseen. Toisena hän soitti kotiin perheelleen.

Pian paikalle saapui palokunta ja ambulanssi, jotka kuljettivat Lahtisen ja vastapuolen sairaalaan tutkittavaksi. Lahtinen loukkasi onnettomuudessa kätensä.

"Vähän unohtuu, että niitä siellä on, vaikkakin hirvimerkkejä näkyy"

Harva joutuu kolariin kahta kertaa. Jan Lahtiselle on kuitenkin käynyt huono onni liikenteessä kahdesti reilun vuoden sisällä. Kuukausi sitten vastapuolena oli iso hirvi.

– Vaikka olen ajellut nelisen vuotta enemmän, niin hirven hirveä en ole nähnyt missään. Että vähän unohtuu, että niitä on siellä, vaikkakin hirvimerkkejä näkyy paljon, Lahtinen kertoo.

Kello oli 15:20 ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Lahtinen oli ajelemassa Pietarsaaresta Vaasaan. Vähän ennen Vassorinlahtea pamahti autonikkunan lasi sisälle. Kovan auringonpaisteen vuoksi Lahtinen ei tiennyt, mikä autoon osui.

– Yhtäkkiä vain säikähti, kun ikkuna tuli sisälle ja sitten tuli refleksi, että auto pitää saada pysäytettyä ja painoin jarrua.

Auto jatkoi jarrutuksen jälkeen vielä pitkän matkaa tien yli penkareelle kivikkoon. Kun Lahtinen pääsi autosta ulos, tajusi hän törmänneensä hirveen. Myös tällä kertaa Lahtinen pääsi autosta ulos omin avuin.

– Onneksi oli turvallinen auto. Jos olisi ollut pienempi auto, niin olisi varmasti ollut koko katto pois, Lahtinen kertoo.

Lahtinen on kiitollinen, että samalla hetkellä ei tullut vastaan ketään muuta.

– Jos olisi vastaan tullut rekka tai muu, niin en ehkä olisi tässä paikalla kertomassa tätä juttua, Lahtinen kertoo.

Lahtisellä lohkesi kolarissa hampaita. Lisäksi hän löi päänsä kattoon, mutta tilanteesta selvittiin kuhmulla. Onnettomuuden jälkeen hän on päivitellyt paljon huonoa tuuriaan.

– Harmitti se auto, kun oli viimein löytänyt hyvän auton ja taas mä joudun etsimään uuden auton. Ja kyllä mä siinä mietin, että voiko näin tapahtua, Lahtinen kertoo.

"Jos pelkää, että osuu johonkin, niin sitten pitää jäädä kotiin"

Vaikka kummastakin onnettomuudesta selvittiin suurimmaksi osaksi peltivahingoilla, seurasi kolareista paljon jälkipuintia esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kanssa. Kummassakin tapauksessa autot menivät lunastukseen. Ensimmäisessä kolarissa kipeytynyt käsi vaurioitui myös alun arvioita pahemmin.

– Tuli leikkausta ja pitkää sairaslomaa ja ei käsi vielä tänäkään päivänä ole täysin kunnossa, Lahtinen kertoo.

Erityisesti ensimmäinen kolari vaikutti henkisesti. Onnettomuuden jälkeen Lahtinen huomasi kiinnittävänsä paljon enemmän huomiota muuhun liikenteeseen.

– Tuntui, että kaikki kääntyy eteen ja että kaikki ajaa ihan hullusti, Lahtinen kertoo.

Erityisesti risteystilanteissa Lahtinen on vielä tänäkin päivänä erityisen varovainen ja ei tahdo luottaa muihin ajajiin. Myös hirvivaroitusmerkkeihin hän kiinnittää paljon enemmän huomiota.

Lahtinen liikkuu työnsä puolesta helposti 40 000 - 50 000 kilometriä vuodessa. Suuremmin Lahtinen ei kuitenkaan välttele liikennettä, vaikkakin ensi kesän moottoripyöräilyä hän tunnustaa vähän jännittävänsä.

– Kun siinä ollaan vielä vähemmän suojassa kuin autossa, Lahtinen toteaa.

Autoilua hän ei kuitenkaan aio vähentää.

– Jos pelkää, että osuu johonkin, niin sitten pitää jäädä kotiin, Lahtinen toteaa.