Merellä liikkujien turvallisuutta halutaan parantaa Perämerellä – Kemin ja Tornion meripelastusyhdistykset yhteen?

Sisäministeriö ilmoitti Kemin merivartioaseman lopettamissuunnitelmista viime vuonna, jonka jälkeen vapaaehtoisten meripelastajien vastuun on odotettu kasvavan Meri-Lapissa.

meripelastus
Kemin Meripelastusseuran vene Hahtisaaren venesatamassa.
Antti Heikinmatti / Yle

Meri-Lapin vapaaehtoiset meripelastusyhdistykset harkitsevat yhdistymistä. Kemissä ja Torniossa toimii tällä hetkellä omat yhdistykset, mutta niiden partiointialue Perämerellä on sama.

Yhdistämisellä voitaisiin vähentää hallintoa ja vapauttaa jäseniä varsinaiseen meripelastustoimintaan.

– Nyt toiminta- ja varainhankinta-alue on sama, kaksi yhdistystä pyörittää täysin samaa toimintaa 22 kilometrin päässä toisistaan ja kummatkin tekee sen niin sanotun raskaan työn eli hallinnon ja toimihenkilöiden pyörittämisen. Eli jos nyt saataisiin järkevämmäksi toimintaa, kertoo Tornion meripelastusseuran puheenjohtaja Riku Hyttinen.

Hyttinen korostaa, että merellä liikkujien tilanne parantuisi yhdistymisen myötä.

– Se vahventaisi toimintaa täällä. Hallinnosta ja toimihenkilörooleista vapautuu henkilöitä siihen raakaan työhön, mitä tehdään kentällä. Silloin on suhteellisen paljon miehistöä ja voidaan sekoittaa porukoita jos jossain tarvitsee henkilöitä enemmän. Veneilijöiden kannalta tilanne paranee, sanoo Hyttinen.

Päätös tehdään keväällä

Kumpikin yhdistys päättää asiassa omissa kevätkokouksissaan.

– Suunnittelu ja tilanteen kartoittaminen aloitettiin vuoden 2016 alkupuolella. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että voimme esitellä asian jäsenistölle kevätkokouksessa ja mahdollisesti päättää, miten jatketaan eteenpäin, sanoo Kemin meripelastusseuran puheenjohtaja Kari Siimes.

Kemin ja Tornion meripelastusyhdistykset on tarkoitus lakkauttaa kuluvan vuoden loppuun mennessä ja perustaa uusi yhdistys Meri-Lapin alueelle. Puheenjohtajat ymmärtävät, että myös tunteilla on osansa tällaisessä päätöksessä.

– Kyllä siellä varmaan on tunteitakin mukana. Muistellaan esimerkiksi, että tämä yhdistys on ollut vaikka 30-40 vuotta ja varmasti keskustelua tulee kovasti. Toivon ja oletan kuitenkin, että pääsisimme positiiviseen päätökseen asiassa, Siimes kertoo.

_Tarkennettu uutista merivartioston lopettamiseen liittyen 14.3.2017 kello 14:24. Sisäministeriö ilmoitti Kemin merivartioaseman lopettamissuunnitelmista viime vuonna, mutta merivartiostoa ei ole vielä käytännössä lopetettu. _