Reuters: Venäjällä erikoisjoukkoja Egyptissä, valmiina toimimaan Libyassa

Uutistoimisto arvelee Venäjän tukevan Libyan itäosaa hallitsevaa sotilasjohtajaa, joka sotii YK:n hyväksymää hallitusta vastaan.

Libya
Venäläisiä erikoisjoukkoja Voiton päivän paraatissa Hmeimymin tukikohdassa Syyriassa toukokuussa 2016.
Venäläisiä erikoisjoukkoja Voiton päivän paraatissa Hmeimymin tukikohdassa Syyriassa toukokuussa 2016.EPA

Venäjä on sijoittanut erikoisjoukkojaan Egyptiin, Libyan rajan lähellä sijaitsevaan Sidi Barranin lentotukikohtaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto on saanut tietonsa useista diplomaatti- ja sotilaslähteistä Yhdysvalloista ja Egyptistä. Sen sijaan virallista vahvistusta tiedolle ei ole. Egypti kiistää jyrkästi ulkomaisten joukkojen olemassaolon alueellaan.

Nimettöminä esiintyvät egyptiläiset ja yhdysvaltalaiset sotilaslähteet kertovat, että Sidi Barranissa olisi ainakin 22 venäläistä sotilasta sekä miehittämättömiä sotilaslennokkeja.

Reuters arvelee, että sotilaiden avulla Venäjä pyrkii tukemaan Libyan itäosaa hallitsevaa sotilasjohtaja Khalifa Haftaria.

Haftari ja joukko muita Itä-Libyan viranomaisia tapasi eilen maanantaina Moskovassa Venäjän varaulkoministeri Mihail Bogdanovin. Venäjän hallintoa lähellä oleva uutistoimisto Sputnik (siirryt toiseen palveluun) kertoi Bogdanovin vakuuttaneen maansa tukevan Libyan sisäisen sekasorron ratkaisemista poliittisin keinoin.

Gaddafin jälkeen sekasorto

Libya on ollut sisällissodassa ja alueellisesti jakautunut sen jälkeen, kun maan johtaja Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin vuonna 2011.

Egypti on huolissaan rajanaapurinsa sekasorrosta. Egypti oli "arabikevääseen" 2011 saakka läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa. Sen jälkeen maa on kuitenkin lähentynyt Venäjää. Maat järjestivät ensimmäiset yhteiset sotaharjoitukset viime lokakuussa.

Egypti pyrkii myös saamaan venäläiset matkailijat takaisin. Venäläisten matkailu Egyptiin lopetettiin, kun ilmeisesti Isis-terroristijärjestö pudotti venäläisen matkustajakoneen lokakuussa 2015.

Yhdysvalloilla ja eräillä muilla länsivalloilla on erikoisjoukkojaan Libyassa tukemassa YK:n hyväksymää hallitusta, jota vastaan Haftari sotii. Yhdysvallat on myös tehnyt lennokki-iskuja Libyaan.

Reutersin uutisoinnin jälkeen Kreml tiedotti, ettei sillä ole tietoa venäläisjoukoista Libyan rajan lähellä.

Lähde: Reuters