Hyppää sisältöön

Finnwatch: Valtion kehitysyhteistyövaroja käytetään verosuunnitteluun, Finnfund kiistää

Yritystoiminnan vaikutuksia tutkiva järjestö on käynyt läpi tilinpäätöstiedot ja Luxemburgille toimitetut salaiset asiakirjat. Finnfund kuvailee kyseisen rahaston rakennetta täysin normaaliksi.

Kuva: Finnfund

Ulkoministeriön alainen Finnfund on sijoittanut Suomen kehitysyhteistyövaroja veroja välttelevään rahastoon, kertoo yritysten toiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia tutkivan Finnwatchin uusi raportti (siirryt toiseen palveluun), joka tuotettiin joukkorahoituksella. Juha Sipilän (kesk.) hallitus säästi kansalaisjärjestöjen tuesta, se tarkoitti Finnwatchille rahoituksen jäädyttämistä.

Finnwatch kertoo kehitysyhteistyövaroja sijoittavalla Dasos Capital -yrityksellä ja sen hallinnoimalla metsärahasto Dasos Timberland Fund I:llä olevan monimutkaisia veroparatiisijärjestelyjä.

Suomen kehitysyhteistyövaroja sijoittava Finnfund on eräs rahaston sijoittajista. Rahasto sijoittaa Malesiaan, Suomeen ja Itä-Euroopan maihin.

– Finnwatchin läpikäymät tilinpäätöstiedot ja Luxemburgin valtiolle toimitetut salaiset asiakirjat osoittavat, että verojärjestelyjen tarkoituksena on välttää veroja niin Suomessa kuin kehitysyhteistyön kohdemaassa Malesiassa, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatchin mukaan Dasos Capitalin määrätietoinen verosuunnittelu nojautuu Luxemburgin valtion kanssa tehtyihin salaisiin verosopimuksiin, joita on arvosteltu runsaasti.

– Suomesta Malesiaan tehtävä sijoitus kulkee usean luxemburgilaisen yrityksen läpi. Järjestelyt ovat paikoin niin aggressiivisia, että osassa niistä voidaan epäillä olevan kyse laittomasta veronkierrosta, Vartiala luonnehtii.

"Taustalla kaksinkertaisten verojen välttäminen"

Finnfundin vaikuttavuus- ja viestintäjohtaja Tapio Wallenius kuvailee, että Finnfundin selvitysten mukaan Dasosin rakenteet ovat "täysin normaalit tuollaiselle rahastolle".

– Missään nimessä tarkoitus ei ole välttää veroja Malesiassa. Rakenne on tuollainen, ettei tarvitse maksaa moninkertaisia veroja, ja että sijoittajia ylipäätään saadaan mukaan, hän sanoo.  

Finnfund teki vuonna 2010 viiden miljoonan euron sijoituspäätöksen kyseiseen rahastoon. Dasosin mukaan rahastoa ei voitu perustaa Suomeen, koska se olisi johtanut eräiden sijoittajien kohdalla kaksinkertaiseen verotukseen.

Finnfund on nyt keskustellut asiasta Dasosin ja ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Keskustelujen perusteella Finnfund tulkitsee, ettei rahastolla ole aggressiivisen verosuunnittelun tarkoitusta.