Valkoinen talo: Trump ei twiitannut salakuuntelusta, vaan yleensä seurannasta

Oikeusministeriö pyysi todisteiden etsinnälle lisäaikaa. Trumpin neuvonantaja herätti hilpeyttä kertomalla, että mikrouuninkin voi muuttaa kameraksi.

televalvonta
Kellyanne Conway.
Presidentti Trumpin johtava neuvonantaja Kellyanne Conway väitti vikonloppuna lehtihaastattelussa, että seurantaa voidaan nykyään tehdä jopa "kameroiksi muuttuvilla mikroaaltouuneilla".Jim Lo Scalzo / EPA

Valkoisen talon johtavat virkamiehet pehmentävät presidentti Donald Trumpin syytöksiä, joiden mukaan edellinen presidentti Barack Obama olisi määrännyt Trumpin puhelimet salakuunneltaviksi. Asiasta kertovat monet tiedotusvälineet, mm. BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer vakuutti maanantaina, ettei Trump tarkoittanut, että Obama olisi henkilökohtaisesti kuunnellut Trumpin puhelinta.

– Hän [Trump] viittasi seurantaan yleisellä tasolla, ei varsinaiseen puhelinkuunteluun, Spicer selitti.

Monien tiedotusvälineiden mukaan viime vaalien aikaan tapahtui monenlaista seurantaa, hän lisäsi.

Oikeusministeriö ei löydä todisteita

Yhdysvaltain kongressin komitea selvittää salakuunteluväitettä. Komitea oli pyytänyt oikeusministeriöltä eiliseen maanantaihin mennessä todisteita asiasta.

Oikeusministeriö pyysi eilen tutkimukselle lisäaikaa selvittääkseen, "onko mitään tämänsuuntaisia dokumentteja olemassa".

Presidentti Obaman hallinto ja Yhdysvaltain tiedustelujärjestöt ovat kiistäneet Trumpin väitteet.

Conway: Minulla ei ole todisteita

Valkoista taloa painostetaan ankarasti julkistamaan todisteita Trumpin väitteille.

Presidentti Trumpin johtava neuvonantaja Kellyanne Conway sanoi maanantaina, ettei hänellä ole todisteita, jotka vahvistaisivat Trumpin esittämiä syytöksiä.

Conway esiintyi sunnuntaina The Record of Bergen County (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden haastattelussa, jossa hän esitti hilpeyttä herättäneen lausahduksen, että seurantaa voidaan nykyään tehdä jopa "kameroiksi muuttuvilla mikroaaltouuneilla".

– Me tiedämme, että tämä on nykyaikaisen elämän tosiasia.

Maanantaina hän korjasi puheitaan todeten, ettei toki tarkoittanut, että Obama olisi käyttänyt Trumpin keittiölaitteita tämän salakuunteluun. Hän oli tarkoittanut, että salakuuntelun tekniset mahdollisuudet ovat yleisesti ottaen hyvin laajat.

Presidentti Trump puolusti Twitterissä lehdistön pilkan kohteeksi joutunutta henkilökuntaansa.

Trumpin vihjaukset Obaman määräämästä salakuuntelusta ovat herättäneet Yhdysvalloissa poliittisen myrskyn. Jos väitteet pitäisivät paikkansa, olisi kyseessä maan pahin polittinen skandaali sitten Watergate-paljastuksen.

Lähde: AFP