Somalimerirosvojen epäillään kaapanneen rahtilaivan

Uutistoimistojen mukaan Somalian rannikolla toimivat merirosvot ovat vuosien tauon jälkeen kaapanneet rahtilaivan.

Ulkomaat
Merirosvojen kaappaamaa rahtilaivaa pelastetaan.
Yhdysvaltain joukot pelastivat somalimerirosvojen kaappaaman rahtilaivan Somalian rannikolla syyskuussa 2010. Tuohon aikaan merirosvous oli alueella yleistä.

Somalian rannikolla toimivat merirosvot ovat kaapanneet suuren kaupallisen aluksen lähes kolmen vuoden tauon jälkeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä olisi Sri Lankan lipun alla purjehtiva säiliöalus.

Aluksen kaappauksen havahduttiin, kun se muutti kurssiaan kohti Somalian rannikkoa. Paikallisten viranomaisten mukaan epäiltyjen merirosvojen joukko nousi alukseen Somalian pohjoisosan rannikolla.

Somalian merialueella toimivan Euroopan unionin merirosvouksen vastaisen operaation tiedottaja ei vielä pysty vahvistamaan kaappauksen todenperäisyyttä.

– Laiva raportoi maanantai-iltapäivänä, että sitä seurasi kaksi pientä venettä. Sen jälkeen alukseen ei ole saatu yhteyttä, kertoo John Steed merirosvouksen vastaisesta Oceans Beyond Piracy -järjestöstä.

Sri Lankan lipun alla purjehtivassa, dubailaisen yrityksen omistamassa Aris-13-nimisessä aluksessa uskotaan olevan 13 hengen miehistö.

Kaappauksia ei ole ollut viime vuosina

Paikallinen heimopäällikkö, Salad Nur, kertoi uutistoimisto AP:lle, että nuoret kalastajat kaappasivat aluksen.

– He ovat seilanneet merellä etsien ulkomaalaista alusta, jonka voisi kaapata, Nur sanoi. Hänen mukaansa kalastajat ovat turhautuneita, koska ulkomaiset kalastusalukset ovat vieneet heiltä elinkeinon.

Vielä viisi vuotta sitten merirosvous oli yleistä Somalian rannikolla. Pelkästään vuonna 2011 alueella kaapattiin 237 alusta ja satoja ihmisiä otettiin panttivangeiksi.

Kaappaukset vähenivät, kun laivayhtiöt lisäsivät turvatoimia ja alueella aloitettiin kansainvälisiä operaatioita meriturvallisuuden parantamiseksi. Nykyisin merirosvous on yleisempää Guineanlahdella, Afrikan länsirannikolla.

Lähteet: Reuters, AP