1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Irakissa: "Isisin käsiin jäivät Nur, Zahar, Mariam ja serkkuni Ali"

Yksi tuhansista Irakin turvallisuusjoukkojen ja Isisin taistelua Länsi-Mosulista paennut on 7-vuotias Amina, jolta jäivät taakse lelut ja leikkikaverit.

Irak
Badr ja Amina Salim.
Badr Salim pitää sylissään 7-vuotiasta tytärtään Aminaa, joka on huolissaan Mosuliin jääneistä kavereistaan.Jussi Koivunoro / Yle

MOSUL Maantiellä juuri ennen Mosulin kaupungin etelärajaa parveilee iso väkijoukko.

Tien varressa näkyy romahtanut rakennus, kauempaa kuuluu ammuskelua ja räjähdyksiä. Läheiseltä pellolta kranaatinheittimet ampuvat kohti kaupunkia. Sodan äänet eivät tunnu hermostuttavan väsyneen näköisiä ihmisiä.

Päätietä ja pieniä hiekkateitä pitkin tulee lisää ihmisiä. He ovat kävelleet tänne rintamalinjan yli terroristijärjestö Isisin yhä hallitsemasta Länsi-Mosulista. Vanhuksia tuodaan pienillä kärryillä Irakin joukkojen perustamalle tarkastuspisteelle, josta ihmiset viedään eteenpäin armeijan kuorma-autoilla.

Tuhannet ihmiset pakenevat taisteluita Länsi-Mosulista, jota Irakin turvallisuusjoukot yrittävät vallata takaisin Isisiltä.

Leikkikaverit jäivät Mosulin

Yksi taisteluita paenneista on 7-vuotias Amina Badr.

Pieni tyttö odottaa jatkokuljetusta yhdessä isänsä ja äitinsä kanssa kärsivällisen oloisena. Kotiin jäivät lelut ja monet leikkikaverit.

– Isisin käsiin jäivät Nur, Zahar, Mariam ja serkkuni Ali, Amina Badr luettelee Mosuliin jääneitä ystäviään.

Amina Badrin vanhemmat yrittivät sinnitellä kodissaan Hay Nablusin kaupunginosassa, vaikka kaikesta oli pulaa. Vesijohtoverkosto oli vahingoittunut, sähköä ei ollut ja ruokaakin alkoi olla vaikea löytää.

Perheen koti jäi keskelle taisteluja.

– Aluetta pommitettiin, ja ihmisten koteihin osui kranaatteja. Haavoittuneita oli paljon. Meidän kotimme vahingoittui, kun Isisin itsemurhaiskijä räjäytti autopommin talon takana, kertoo Aminan isä, 33-vuotias Badr Salim.

Matkalla oli kranaattitulitusta, mutta perhe pääsi vahingoittumattomana irakilaisjoukkojen luokse.

Mosulista saapuvia ihmisiä.
Mosulista paenneet saapuvat Irakin joukkojen tarkastuspisteelle kaupungin etelälaidalla.Tom Kankkonen / Yle

Sadat tuhannet taistelujen keskellä

Itä-Mosulin Irakin turvallisuusjoukot ottivat haltuunsa ääri-islamilaiselta Isis-liikkeeltä jo aiemmin. Helmikuussa käynnistyi hyökkäys Länsi-Mosuliin.

Tiheään asutussa Länsi-Mosulissa satojen tuhansien siviilien arvioidaan jääneen jumiin taisteluiden keskelle.

Siviiliuhrien osuus kaikista taisteluissa kuolleista on Mosulissa poikkeuksellisen korkea, arvioi YK (siirryt toiseen palveluun). On puhuttu ainakin parista tuhannesta kuolleesta siviilistä, vaikka tarkkoja lukuja ei ole. YK:n arvion mukaan Isis kantaa päävastuun uhreista.

Mosulin kesällä 2014 vallannut Isis menetti viime vuonna otettaan valtaamistaan alueista sekä Irakissa että Syyriassa.

Kodin katto romahti

– Talon katolle osui pommeja tai kranaatteja, ja yläkerran katto romahti. Sinne jäi koko omaisuus, yöllä pakoon lähtenyt Subhia Rasheed selittää.

70-vuotias Subhia Rasheed ei tiedä kuka tulitti hänen kotiaan, hän on vain helpottunut siitä, että pääsi pakoon.

Hetken päästä hänet autetaan Irakin armeijan kuorma-autoon.

Pienen ajomatkan päässä, huolto-aseman sateen pehmittämällä parkkipaikalla odottaa pitkä rivi linja-autoja. Ne vievät tulijat pakolaisleireille.

Ihmiset tungeksivat linja-autojen vieressä ja avustustyöntekijät jakavat uupuneille ruokaa ja juotavaa.

– Me haluamme nyt vain rauhaa ja normaaleja oloja, sanoo Nizam. Hän kannattelee huonovointista veljeään,joka hädin tuskin pysyy jaloillaan.

Pakolaisia auton lavalla.
Tuhannet ihmiset ovat viime päivinä lähteneet pakoon Isisin hallitsemasta Länsi-Mosulista.Tom Kankkonen / Yle

Isisin taistelijoita siviilien joukossa

Irakin turvallisuusjoukot etsivät Isisin taistelijoita siviilien joukosta. Monet irakilaiset Isis-jäsenet yrittävät paeta siviilien mukana, mutta osa jää kiinni.

– Olemme ottaneet kiinni useita terroristeja. Siviilit tunnistavat Isisin jäsenet ja kertovat meille. Siviilien valppaudesta on meille paljon apua, sanoo Sabah al-Numan, Irakin terrorismin vastaisten joukkojen ICTS:n tiedottaja.

Läheisen rakennuksen sisäpihalla näkyy satoja miehiä istumassa. Suurin osa pääsee tarkastusten jälkeen jatkamaan pakolaisleireille, mutta osa viedään jatkokuulusteluihin.

Irakin joukkoja on syytetty kiinniotettujen huonosta kohtelusta, ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvostellut oloja tilapäisissä pidätyskeskuksissa.

Terrorismin vastaisten joukkojen tiedottaja Sabah al-Numan sanoo, että kaikki epäillyt luovutetaan oikeusjärjestelmän käsiin. Tuomioistuimet päättävät mitä Isis-taistelijoiksi ja kannattajiksi epäilyille tapahtuu.

Kuorma-autot tuovat jatkuvasti lisää väkeä Mosulin suunnasta. Monet näyttävät voitonmerkkejä.

Voiton hinta näyttää kuitenkin kovalta.

Lue seuraavaksi