Siilinjärvi ei voi pakkolunastaa pulujen valtaamaa taloa Harjamäessä – "Ihmetyttää"

Kunta yrittää nyt sopia rakennuksen ostosta omistajan kanssa.

Siilinjärvi
Siilinjärven Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva hylätty kerrostalo.
Joonas Nieminen / Yle

Ympäristöministeriö on torpannut Siilinjärven kunnan toiveet Harjamäessä sijaitsevan hylätyn kerrostalon pakkolunastamisesta. Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo, että ministeriön mukaan pelkkä autioituminen ja rapistuminen eivät riitä pakkolunastamisen perusteiksi.

– Ministeriöstä tuli vastaus, että talon pitäisi olla palanut tai muuten tuhoutunut. Ihmetyttää, miksi on näin. Pakkolunastus olisi ollut paras keino päästä tilanteessa eteenpäin.

Talo on pahoin ränsistynyt, mutta Siilinjärven rakennusvalvontatoimiston rakennuslupainsinöörin Timo Raatikaisen mukaan talo on todella luja ja vaatisi paljon ennen kuin se tuhoutuisi.

– Talo on niin sanottu täyskivitalo ulkoseinineen ja väliseinineen sekä siinä on konesaumapeltikate. Tarvittaisiin melkomoinen piikkausporukka ennen kuin se saataisiin tuhottua.

Omistajaan yritetään saada yhteys

Koska pakkolunastus ei onnistu, kunta pyrkii pääsemään omistajan kanssa sopimukseen talon ostosta. Ongelmana on, että rakennuksen espanjalaista omistajaa on vaikeata tavoittaa. Aiemmissa ostoyrityksissä hinta on ollut esteenä.

– Meillä on yhteystiedot olemassa ja yritämme tavoittaa omistajaa ja päästä yhteisymmärrykseen hinnasta. Sitten voisimme purkaa rakennuksen ja myydä tontin uudelle omistajalle, Vesa Lötjönen kertoo kunnan suunnitelmista.

Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva kerrostalo laitettiin asumiskieltoon vuonna 2009. Sen jälkeen talo on muun muassa kärsinyt ilkivallasta ja pulut ovat päässeet sisään rakennukseen. Lähialueen asukkaat ovat valittaneet lintujen aiheuttamista haitoista vuodesta 2014 lähtien.

Kunta on yrittänyt turhaan saada omistajaa korjaamaan rakennusta. Nyt kunta aikoo teettää ikkunoiden peittämisen ja perii kustannukset omistajalta.