Näin Hämeenlinnassa käytetään nyt valinnanvapautta: yksityislääkärit kiinnostavat, enemmisto vaihtajista työikäisiä

Hämeenlinnassa on päästy nyt kolmen viikon ajan valitsemaan yksityistä terveydenhuoltoa julkisen hinnalla - ja kysyntä on ollut tasaista.

Hämeenlinna
Valinnanvapaus
Stina Tuominen / Yle

Hämeenlinnassa alkoi 22. helmikuuta Jukolan, Lammin ja Tuuloksen alueilla terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilu. Tiistaiaamuun 14. maaliskuuta mennessä yhteensä 585 asukasta on käyttänyt valinnanvapauttaan.

Kokeiluun kuuluvat voivat valita lääkäri- ja hoitajapalveluiden tuottajakseen julkisen tai yksityisen palveluntuottajan. Lisäksi he voivat tarvittaessa käyttää psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan palveluita.

Valintoja on tehty tasaisesti. Kokeilun ensi päivinä ei havaittu valintojen piikkiä, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa. Kokeilussa on yhteensä mukana noin 18 000 asukasta.

Yksityislääkärit vetävät asiakkaita

Eniten valinnan tehneitä oli Mehiläisen Oma Lääkärillesi, 272 asiakasta. Vain yksi on valinnut Ilveskodin terveysaseman.

Lammin Mainiemessä toimivan Juho Nummenmaan oli valinnut 152 asiakasta ja Linnan Klinikan 134 asiakasta.

Julkisen terveydenhuollon puolelta Hämeenlinnan kaupungin Jukolan terveysaseman oli valinnut 13 asiakasta, samoin Lammi-Tuuloksen terveysaseman yhtä moni. Näitä valintoja ei kuitenkaan olisi tarvinnut edes tehdä, jos haluaa pysyä oman julkisen terveysasemansa asiakkaana. Silloin ei tarvitse tehdä mitään. Vaihtoehto on kuitenkin tarjolla, jos asiakas haluaakin palata yksityiseltä takaisin julkiselle terveysasemalle.

Kaupungin terveysasemien käyttäjiä ovat kaikki ne, jotka eivät ole vaihtaneet yksityiselle. Julkisia palveluja käyttää siis edelleen reilut 17 000 kokeilussa mukana olevaa hämeenlinnalaista.

Enemmistö vaihtajista on työikäisiä. Asiakkaista 43 prosenttia oli tehnyt valinnan itse Hämeenlinnan kaupungin valintaportaalissa (siirryt toiseen palveluun) ja 57 prosenttia palveluntuottajan luona.

Hämeenlinnalaisten valintamäärät eivät eroa muista kokeilualueista. Tähänastiset tulokset ovat olleet samankaltaisia Jyväskylässä ja Ylä-Savossa.

Hämeenlinnan kaupungin valinnanvapauskokeilu jatkuu vuoden 2018 lokakuun loppuun. Kokeilulla kerätään tietoa sote-uudistuksen valinnanvapautta varten. Uudistukseen vaadittava lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.