1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsiasiavaltuutettu: Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen säädettävä perustuslakiin

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää, että perustuslakiin säädettäisiin kohta, joka takaisi lapselle subjektiivisen oikeuden pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

varhaiskasvatus
Kuravaatteisiin puetut lapset hyppivät ulkona.
Roni Lehti / Lehtikuva

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä lasten varhaiskasvatuksen suhteen Suomen kuntiin on nyt syntynyt eroja. Eduskunta hyväksyi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen vuonna 2015. Osa kunnista on rajannut päivähoito-oikeutta, osa taas ei.

Kurttilan mielestä kuntiin on nyt syntynyt eriarvoisuutta ja asian ratkaisemiseksi Kurttila esittää, että perustuslakiin säädettäisiin kohta, joka takaisi lapsen oikeuden pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

Kurttila rinnastaa tilanteen perusopetukseen. Tällä hetkellä perustuslakiin on säädetty oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Kurttila sanookin, että nyt olisi myös pohdinnan paikka sen suhteen, tulisiko varhaiskasvatus muuttaa maksuttomaksi ja jos, niin minkälaiselle ryhmälle.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila toi asian esille Lahdessa tiistaina Koulutuksellisen tasa-arvohankkeen seminaarissa.

Lue seuraavaksi