130 kummihevosta vievät ilon niille, jotka eivät hevosta muuten näkisi – "Iso merkitys"

Kummihevosten omistajat vievät hevosensa muun muassa kouluihin ja laitoksiin hyväntekeväisyysmielellä.

hevonen
Väinölän koulun kummihevonen Jesse
Kummihevosen käynti ihmetytti ja ilahdutti Väinölän koululaisia.Elisa Kinnunen / Yle

KajaaniKajaanilaisen Väinölän koulun pihalla astelee Ruotsista vastikään Kajaaniin muuttanut kolmevuotias lämminverinen Oh My God. Antti, Heli ja Kirsi Moliis kutsuvat omistamaansa kolmivuotiasta oripoikaa Jesseksi. Ravuri on kummihevonen, ja Jesse pääsi keskiviikkona ensimmäistä kertaa kummikohteeseensa kehitysvammaisten koululle. Hevosta tilanne tuskin jännitti, toisin kuin yhtä omistajista.

– Aamulla jännitti tosi paljon, enemmän kuin ravilähtöjä. Jesse on nyt ensimmäistä kertaa kaupunkitilanteessa, joten siihen nähden tosi hyvin meni. sanoo Heli Moliis.

Ensimmäisen kerran valtakunnallinen kummihevoskampanja starttasi vuonna 2015 ja nyt syksyllä kampanja päätettiin käynnistää uudelleen. Kummihevostoiminnan kohteina ovat muun muassa hoivalaitokset, sairaalat, koulut ja päiväkodit. Erityisesti hoivalaitokset ja sairaalat ovat sellaisia kohteita, joiden asiakkaat eivät pääse hevosten luo, joten hevoset vievät iloa paikanpäälle.

Väinölän koulun kummihevonen Jesse
Heinä maistui hevoselle.Elisa Kinnunen / Yle

Heli Moliis pitää kampanjaa hienona ja mukaan lähtemiseen ei tarvinnut kahta kertaa käskeä. Hevoset tuottavat hevosihmisille iloa ja toimintaan lähtemisessä juuri tämän ilon jakaminen on tärkeä asia.

– On ihana tarjota hevosten tuottamaa fiilistä sellaisille, jotka eivät muuten pääsisi kokemaan sitä, minkälaista on olla hevosen kanssa, kertoo Moliis.

Kampanja käynnistyi itsenäisyyspäivän alla Kaunialan sairaalasta, johon kummihevonen Kiripassi vietiin tuottamaan iloa sotaveteraaneille, sotainvalideille ja muille sairaalan asukkaille iloa.

– Joulukuussa kävimme vierailulla Metsäpirtin päiväkodissa kummiponi Cillan kanssa ja lasten ilo sekä riemu oli rajaton, kertoo Suomen Hippoksen nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Mukana yli 130 hevosta

Hevosten ja ponien omistajat etsivät itse kummihevoskohteita, ja kampanjalla on Facebook-sivusto (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla hevosten omistajia autetaan löytämään kohteita, ja tietoa löytyy myös kummihevosta haluaville. Kokemukset ovat olleet hyvin positiivisia.

– Facebook-sivujen kautta on ollut ilo seurata toiminnan edistymistä. Päivittäin tulee kummikohteilta ja kummihevosten omistajilta viestejä, terveisiä, valokuvia ja kirjoituksia kummivierailuista sekä tunnelmista, joilla hyväntekeväisyyskampanjaa on viety eteenpäin, sanoo Hyvämäki-Mäenpää.

Väinölän koulun kummihevonen Jesse ja Heli Moliis
Oh My God eli Jesse ja Heli Moliis Väinölän koulun pihalla.Elisa Kinnunen / Yle

Tällä hetkellä valtakunnallisessa hankkeessa on mukana reilut 130 hevosta ja määrä kasvaa koko ajan. Monia viestejä on tullut siitä, että kummihevostyötä jatketaan myös hankkeen päättymisen jälkeen. Kampanja kuuluu Suomi 100 -juhlavuoteen, samalla juhlitaan myös suomenhevosen 110-vuotista taivalta. Mukana kirjo erilaisia hevosia, joiden tiedot on koottu maakunnittain Hippoliksen (siirryt toiseen palveluun) sivuille.

– Siellä on erirotuisia poneja, suomenhevosia, lämminverisiä ravureita ja tietysti ratsuhevosia, eli hevosia löytyy laidasta laitaan ja eri käyttötarkoituksista, opastaa Hyvämäki-Mäenpää.

Oripoika teki vaikutuksen

Hevosen olemus ja ennakkoluuloton vastaanottavuus tekevät siitä mielenkiintoisen. Hevonen ei syrji ketään, se on lämmin sekä turvallinen eläin, jota on kiva silittää ja kohdata. Tämä tuli esiin myös kampanjan avaustilaisuudessa Kaunialan sairaalassa.

– Vanhalla tottumuksella sotainvalidit ja sotaveteraanit tulivat hevosta silittämään ja ottivat riimusta kiinni. Tietysti varovaisuudella hevosia kohdataan ja nämä kummihevoset ovat hyvin turvallisia sekä toimivia, joiden kassa on ilo tehdä työtä, kertoo Hyvämäki-Mäenpää.

Väinölän koulun kummihevonen Jesse
Kummihevosen kohtaaminen oli jännittävä tapahtumaElisa Kinnunen / Yle

Kajaanissa ennen vierailua oli vielä arvoitus mitä koululaiset pääsevät tekemään kummihevosen kanssa, kun kohtaavat sen ensimmäistä kertaa. Ennen tapaamista on lähetetty kuvia ja videoita, mutta nyt lapset pääsevät näkemään konkreettisesti minkälainen hevonen on.

– Oma pikkuveli Antti on autistinen ja opiskellut täällä Väinölän koululla, niin tiedän, että meille tämä on pieni asia tulla tänne, mutta näille lapsille sillä on iso merkitys, että hevonen tuli tänne koululle moikkaamaan meitä, kertoo Moliis.

Facebook-sivujen kautta on ollut ilo seurata toiminnan edistymistä.

Helena Hyvämäki-Mäenpää

Vaikka koululaisia jännitti melkoisesti hevosen kohtaaminen, Heli Moliis uskoo oripojalla olevan hyviä vaikutuksia koululaisiin, sillä hevonen on myös eräänlainen terapeutti, joka avaa uusia ajatuksia ja kokemuksia.

– Hevosen tuoma lämpö, ja se miten se on läsnä siinä tilanteessa, antaa lapsille todella paljon, näin ainakin toivon, sanoo Moliis.

Hyväntekeväisyyttä hevosen ehdoilla

Ensimmäiseen kohtaamiseen Väinölän koululle mentiin hevosen ehdoilla. Lapset saivat syöttää Jesselle heinää ja silittää sen turpaa. Hieman hevosen omistajaa jännittivät uudet asiat, joita hevonen kokee kohtaamisen aikana.

– Jesse ei ole koskaan nähnyt esimerkiksi pyörätuolia, joita tuli vastaan Väinölän koulun pihamaalla, kun kyseessä on kehitysvammaisten koulu. Vaikka hevoset ovat pakoeläimiä, niin yllättäviä tilanteita ei tullut vastaan, ja hevonen ei pelännyt mitään, sanoo Heli Moliis.

Väinölän koulun kummihevonen Jesse
Jessellä oli eväänä kassi heiniä.Elisa Kinnunen / Yle

Kummihevosten omistajat ovat mukana hyväntekeväisyysmielellä ja kuljettavat itse hevoset kummikohteeseen sekä sopivat itse myös kummikohteiden tapaamiset.

– Tämä on iloista hyväntekeväisyyttä, johon ihmiset ovat lähteneet mukaan todella hienosti. Yhteinen mukava tekeminen ja kummihevosten tuoma välitön ilo on se, millä tähän on lähdetty mukaan, sanoo Suomen Hippoksen nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Kummihevosprojekti kestää toukokuun 21. päivään saakka Hevoset Kaivarissa -tapahtumaan, jossa kummihevostoiminnassa mukana olleet palkitaan. Kampanjassa on mukana hevosalan harrastajia ja ammattilaisia kaikista lajeista.