Hyppää sisältöön

Ukrainan varapääministeri: Venäjä pitkittää Itä-Ukrainan sotaa

Vain Venäjä voi lopettaa Itä-Ukrainan sodan, toteaa Ukrainan varapääministeri Ivanna Klympush-Tsintsadze vierailullaan Helsingissä.

Ukrainan varapääministeri Ivanna Klympush-Tsintsadze Kuva: Kari Ahotupa / Yle

– Olemme tekemisissä Neuvostoliitto 2.0 kanssa. Se on Neuvostoliitosta päivitetty versio, jossa Venäjä on ryhtynyt soveltamaan kylmän sodan taktiikkaa.

Ivanna Klympush-Tsintsadze on joutunut aitiopaikalta seuraamaan Ukrainan ja Venäjän välistä konfliktia. Hallituksessa hän vastaa Ukrainan EU- ja Nato-yhteistyöstä.

Hän on vakuuttunut siitä, ettei Venäjä halua lopettaa Itä-Ukrainan sotaa. Tammikuun lopussa taistelut kiihtyivät. Ukrainan kontrolloimaa Avdijivkan kaupunkia tulitettiin muun muassa raketinheittimillä.

– Kiihtyneet taistelut liittyvät todennäköisesti siihen, että Venäjä haluaa osoittaa, että se kontrolloi Itä-Ukrainan kapinallisjoukkoja. Ne ovat käytännössä osa Venäjän armeijaa.

Hajota ja hallitse

Klympush painottaa etteivät Venäjän toimet rajoitu Ukrainaan. Pyrkimyksenä on heikentää monia maita, lisäksi euroatlanttista yhteistyötä. Sitä Venäjä tekee monissa maissa hajota ja hallitse –periaatteen mukaan.

Klympushin mukaan vain kansainvälisen yhteisön määrätietoinen painostus voi vaikuttaa Venäjän toimiin. Epävarmuutta ei saisi olla liittyen esimerkiksi Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin.

– Haluan tässä kiittää, että Suomi on määrätietoisesti tukenut pakotepolitiikkaa. Suomi on myös antanut humanitaarista apua Ukrainalle.

Helsingissä Klympush keskusteli muun muassa ulkoministeri Timo Soinin,  ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen sekä Etyjissä toimineen Ilkka Kanervan kanssa.

Uusi maiden välinen yhteistyömuoto voisi olla Ukrainan osallistuminen Helsinkiin perustettavaan hybridiuhkien vastaiseen osaamisyksikköön.

– Ikävä kyllä, harvalla maalla on niin paljon kokemusta Venäjän hybridisodasta kuin Ukrainalla, toteaa Klympush.

Ukrainassa uskotaan edelleen EU:hun

EU-yhteistyöstä vastaavan ministerin mielestä Ukrainassa uskotaan edelleen EU:hun, vaikka jo kolme vuotta sitten luvattu viisumivapaus sekä yhteistyösopimus ovat toteuttamatta.

– Ukrainaa EU-myönteisempää kansaa saa hakea.

Klympushin mukaan Ukraina on kuitenkin vaikeassa tilanteessa, heikon taloustilanteen vuoksi.

– On selvää, että pitkään jatkunut talouskriisi on raskas ihmisille. Se tekee monet alttiiksi populisteille. Ukrainassa oli kuitenkin viime vuonna pientä talouskasvua, ja yritämme rakentaa sen varaan, sanoo Ukrainan varapääministeri Ivanna Klympush-Tsintsadze.

.
.