Valelääkärit jo tunnetaan – Nyt Valvira varoittaa valepotilaista

Toiseksi henkilöksi esittäytyvä valepotilas voi onnistua saamaan esimerkiksi vahvaa unilääkettä.

terveys
Stetoskooppi kaulassa.
AOP

Reseptien väärentäminen on tullut entistä vaikeammaksi sähköisten reseptien myötä. Siksi voimakkaiden lääkkeiden väärinkäytöstä kiinnostuneiden on pitänyt keksiä uusia keinoja niiden saamiseksi.

Valelääkäreihin on törmätty jo aiemmin, mutta uusi ilmiö ovat "valepotilaat", kertoo lääkintöneuvos Markus Henriksson sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta.

Valepotilas on henkilö, joka saapuu terveysasemalle ja väittää olevansa joku kyseisellä alueella asuva henkilö. Hän onnistuu kenties pääsemään sellaisen lääkärin vastaanotolle, jolle hän ei ole tuttu. Vastaanotolla "potilas" kertoo ehkä elämän kriisistään, unettomuudestaan ja muista huolista. Lääkkeeksi hän toivoo reseptillä määrättävää unilääkettä.

Tarina voi hyvinkin olla niin uskottava, että lääkäri kirjoittaa reseptin.

Toistaiseksi tällaiset valepotilaat ovat kuitenkin olleet yksittäistapauksia.

Henrikssonin mukaan potilaan henkilöllisyys pitää ohjeiden mukaan pyrkiä selvittämään erityisesti silloin, kun hänelle määrätään väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä. Ihmisiä ei kuitenkaan voi velvoittaa kantamaan henkilöllisyystodistusta mukanaan.

Epäilyksen pitäisi herätä, jos lääkettä pyytävä potilas ei pysty luotettavasti todistamaan, kuka hän on. Sitä paitsi myös henkilöllisyystodistuksia väärennetään.

Henriksson kehottaakin selvittämään Omakanta-palvelusta, (siirryt toiseen palveluun) löytyykö sieltä reseptejä, joita ei tunne omikseen. Omakantaan pääsee verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Tarkennus klo 16.40: Omakanta-palvelussa ei ole enää ikärajaa.