Ranuan jääkarhunpentu kömpi ensimmäistä kertaa ulos pesästään – eläinpuisto valmistautuu kävijäryntäykseen

Ranuan eläinpuiston pieni jääkarhunpentu nuuhki kiinnostuneena uusia tuoksuja, kun talvipesän luukku avattiin ensimmäistä kertaa keskiviikkona.

jääkarhu
Uutisvideot: Ranuan jääkarhunpentu kömpi pesästään ensimmäistä kertaa ulos julkisuuteen – uusi pentu on isoveljeään rohkeampi
Uutisvideot: Ranuan jääkarhunpentu kömpi pesästään ensimmäistä kertaa ulos julkisuuteen – uusi pentu on isoveljeään rohkeampi

Pesäluukun oven piti aueta tasan kello 12. Paikalle kerääntyneet eläinpuiston asiakkaat ja media tuijottivat järkkymättä pesäluukkua, joka pysyi suljettuna. Sinä aikana viereisessä aitauksessa tehtiin tärkeitä valmisteluita. Poikasen isä, jääkarhu Manasse, houkuteltiin oman aitauksensa uloimpaan nurkkaukseen herkkuaterian avulla. Näin sen lähettämät tuoksut eivät tulisi niin voimakkaina poikastaan suojelevan Venus-emon luo viereiseen aitaukseen.

Noin 12.07 pesäluukku aukesi ja katsojien odotukset palkittiin. Heti pesäaukolla näkyivät Venus-emo ja jaloissa pyörivä pieni jääkarhunpoikanen. Venus haisteli ilmaa kuono pitkällä ja kuopi lunta pesäaukon edustalta. Poikanen astui emon vierellä heti rohkeasti ulos pesästä. Emo-Venus eteni varovaisesti joitakin askelia kauemmas pesäaukolta, koko ajan varmistellen että poikanen ei ole vaarassa.

Emo kuopi lähialuetta puhtaaksi lumesta. Se teki hypähdyksiä lumihankeen ja nousi välillä takajaloilleen, mikä sai yleisön huudahtamaan ihastuksesta. Aina kun emo ja pentu olivat lähekkäin ja pentu kosketti kuonollaan emon kuonoa, räpsyivät kamerat tiuhaan.

Noin 12.30 maissa emo uskaltautui ensimmäistä kertaa pidemmälle ja käveli jonkin matkaa aitauksen reunaa pitkin. Pikkuisella pennulla oli vähän vaikeuksiakin kahlata syvässä lumessa emon perässä. Pian emo kääntyi taas kohti pesäaukkoa, ja pentu taapersi takaisin kiltisti sen rinnalla. Emo vaikutti pikkuhiljaa totuttautuvan tilanteeseen. Se näytti toimissaan selvästi varmemmalta, kuin edellisen pennun kanssa viisi vuotta sitten. Myös poikanen vaikuttaa silminnähden rohkeammalta kuin Ranzo-veljensä.

Jääkarhuemo ja pentu Ranuan eläinpuistossa maaliskuussa 2017.
Jääkarhun pentu pysytteli koko ajan emonsa rinnalla.Raimo Torikka / Yle

Sukupuoli tarkastetaan myöhemmin

Ranuan eläinpuiston vielä nimetön jääkarhunpentu syntyi lähes päivälleen viisi vuotta isoveljensä Ranzon jälkeen, marraskuun 25. päivä 2016. Emo Venuksen pesässä liikkui ensimmäiset pari viikkoa kaksikin jääkarhunpentua mutta toinen menehtyi 10 vuorokautta syntymästä.

Eläinpuiston intendentin Mari Heikkilän mukaan uusi pentu on kehittynyt hyvin ja odotusten mukaisesti. Arviot ovat kuitenkin tähän asti tehty vain pesäkameran välityksellä, sillä pesään ei ole hoitajilla asiaa yhtäaikaa emo Venuksen kanssa.

Mari Heikkiläkin näki keskiviikkona pennun ensimmäistä kertaa omin silmin. Pennun sukupuoli vaikuttaa olevan poika, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole ennen tarkastusta. Se voidaan varmistaa vasta, kun Venus jättää pennun yksin pesäänsä ja pesän luukku saadaan siksi aikaa kiinni. Heikkilän mukaan painoa pennulla on silmämääräisesti arvioituna noin 7 kiloa, ehkä ylikin.

Heikkilän mukaan jääkarhunpesässä on kaksi pesäkoloa ja yksi eteinen, ja näiden välillä erilliset luukut, jotka voidaan tarvittaessa sulkea. Emon ja pennun symbioottinen suhde on vielä erittäin tiukka ja pennun tutkiminen ja eläinlääkärin tarkastus onnistuu vasta kun emo ja pentu ovat eri tiloissa.

– Silloin varmistuu lopullisesti pennun paino ja sukupuoli, Heikkilä sanoo.

Jääkarhuemo ja pentu Ranuan eläinpuistossa maaliskuussa 2017.
Jääkarhuemo Venus tarkkaili koko ajan haistelemalla ympäristön turvallisuutta.Raimo Torikka / Yle

Ranuan eläinpuisto tuplaa kävijämääränsä

Jääkarhunpennun isoveli Ranzo nosti Ranuan eläinpuiston kävijämäärät vajaasta 100 000 yli 153 000 kävijään viisi vuotta sitten. Nyt odotukset vielä nimettömän pennun vetovoimalle ovat vieläkin suuremmat, sillä Lapin matkailu on kasvanut kaksinumeroisin lukemin viime vuodet.

Jääkarhunpennun odotetaan houkuttavan myös aasialaisia matkailijoita, joiden määrä on ollut nopeassa kasvussa Rovaniemellä. Rovaniemeltä on Ranualle vain 80 kilometriä.

– Se on isoin asia mikä meillä täällä eläinpuistossa voi tapahtua. Jääkarhu on vetovoimaisin eläin, uhanalaisuuden symboli ja nisäkäsmaailman suurin peto, jonka pentu näyttää kaikkein ihanimmalta, toimitusjohtaja Hinno kiteytti Ylelle jääkarhunpennun merkitystä eläintarhalle.

Jääkarhunpennun syntymä, ja etenkin eloonjääminen, on harvinaista maailman eläintarhoissa. Ranualle tämä on jo toinen päävoitto, jonka ajoitus ei olisi voinut osua tarkemmin Lapin matkailun näkökulmasta.

Lapin matkailu kiittää

Lapissa ollaan tuskin toipumassa ennätysmäisestä talvesta, kun jo ensi vuotta myydään täyttä päätä. Odotukset ja varaukset seuraavalle talvisesongille ovat niin suuret, että pelko majoitustilojen riittävyydestä on kasvanut samaa tahtia.

Rovaniemen vielä menossa oleva talvisesonki on ollut käytännössä loppuunmyyty, joitakin hajapaikkoja lukuunottamatta. Sama haaste on myös Kittilän Levillä, jossa hotellit ovat olleet koko talvisesongin loppuunmyytyjä.

Matkailun markkinointi keskittyykin nyt Lapin kesän ja syksyn revontulisesonkien vahvistamiseen ja matkailijavirran jakamiseen koko vuodelle. Jääkarhunpennun syntymä juuri ennen kesäsesonkia on siis enemmän kuin tervetullut Lappiin, Rovaniemelle ja tietenkin Ranualle.