1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Kiistellystä Aulangon seikkailupuistosta tehdyt valitukset nurin hallinto-oikeudessa

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mielestä valittajilla ei ollut asiassa edes valitusoikeutta.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan rakennusvalvonnan päällikkö antoi huhtikuussa 2016 Aulangon Seikkailupuisto Hugo Oy:lle toimenpideluvan rakentaa Aulangolle seikkailupuisto ja pieni myyntikoju.

Puihin rakennettavat kiipeilyradat herättivät huolta puuston ja alueen luonnon puolesta. Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ja yksityinen henkilö jättivät päätöksestä oikaisuvaatimuksen ympäristö- ja rakennuslautakunnalle.

Toukokuussa 2016 ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti jättää oikaisuvaatimukset tutkimatta.

Oikaisuvaatimusten jättäjät valittivat Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset. Hallinto-oikeuden mukaan yhdistyksellä ja yksityishenkilöllä ei ollut asianosaisen valitusoikeutta tässä asiassa. Toimenpidelupapäätös ei vaikuttanut olennaisesti heidän omistamansa tai hallitsemansa kiinteistön rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen.

Seikkailupuisto nostatti polemiikin

Lisäksi joukko yksityishenkilöitä oli valittanut Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen lautakunnan ratkaisusta jättää luonnonsuojeluyhdistyksen oikaisuvaatimus tutkimatta.

Hallinto-oikeus jätti valituksen tutkimatta. Henkilöt eivät olleet hakeneet oikaisua rakennusvalvonnan päällikön päätökseen, joten heillä ollut oikeutta valittaa myöskään ympäristö- ja rakennuslautakunnan päätöksestä.

Kiipeilypuiston rakentaminen Hämeenlinnan Aulangolle herätti vuosi sitten keväällä vilkasta keskustelua, kun järeän ja vanhan puuston oksia karsittiin kiipeilytelineiden ja muiden rakennelmien vuoksi.

Alue kuuluu kansalliseen kaupunkipuistoon, mutta se on yksityisen omistajan maa-alueella. Aulangon hotellin läheisyydessä on seikkailupuiston lisäksi tenniskenttiä, frisbeegolfrata ja lähistöllä myös golfkenttä sekä hevostalli maneeseineen.