yle.fi-etusivu

Omalla kortilla sisään ja ulos – jo 100 kirjastoa siirtynyt omatoimiaikaan

Omatoimikirjastojen määrä kasvaa vauhdilla. Esimerkiksi Itä-Suomessa sähköisen tunnistautumisen avulla tapahtuvaa asiointia tarjoavien kirjastojen määrä on viisinkertaistunut parissa vuodessa.

Kotimaa
Mariella Haavisto on Jäppilän kirjaston johtaja
Mariella Haavisto on Jäppilän kirjaston johtaja.Risto Puolimatka / Yle

Omatoimikirjastojen määrä lisääntyy koko ajan. Omatoimisuus tarkoittaa sitä, että kirjastoon jopa pääsee omalla kirjastokortilla tai sähköisellä avaimella. Yhdet uusimmista omatoimikirjastoista avattiin maaliskuussa Pieksämäellä. Nyt sekä Jäppilässä että Virtasalmella kirjastoon pääsee silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Kirjastojen omatoiminen käyttö on ollut julkisissa puheenvuoroissa esillä silloin, kun kirjastojen määrärahoja on pienennetty. Kirjastoalan ammattilaset näkevät omatoimisuuden monesti asiakkaan kannalta: jos kirjasto tarjoaa omatoimisia palveluja, sen aukioloaikaa voidaan pidentää ja asiakkaat pääsevät kirjastoon palveluaikojen ulkopuolellakin.

– Pelkkää hyvää sanottavaa ja olen odottanut tätä omatoimikirjaston avausta jo reilun vuoden verran. Nyt tuntuu että jäppiläläiset ovat mukavasti lähteneet tähän mukaan, sanoo Jäppilän kirjastonjohtaja Mariella Haavisto.

Itä-Suomessa oli neljä omatoimikirjastoa vuonna 2015. Nyt määrä on parikymmentä ja suunta on sama koko valtakunnassa.

Sopii pieniin kirjastoihin

Pieksämäen kirjastotoimen johtaja Jorma Pihlajamäki pitää omatoimisuutta etenkin pienten kirjaston mahdollisuutena. Isompiin hän ei välttämättä niitä perustaisi, ei Pieksämäen keskustaankaan.

– Se toimii pienissä paikoissa, mutta tarvitaan myös kirjastoja, joissa on aina henkilökuntaa paikalla, Pihlajamäki sanoo.

Omatoimikirjastoja ei kannata perustaa rahansäästön takia. Esimerkiksi Jäppilän ja Virtasalmen kirjastoihin piti hankkia tekniikkaa heti alkuun 60 000 euron edestä, mutta pidemmän päälle Pihlajamäki arvelee, että saattaa omatoimisuudesta syntyä säästöjäkin. Kirjastoissa on muun muassa tallentava kameravalvonta.

– En usko että henkilökunta vähenee kuitenkaan, sanoo Pieksämäen kirjastotoimen johtaja.

Samoilla linjoilla on Itä-Suomen aluehallintoviraston kirjastotoimen ylitarkastaja Eeva Hiltunen.

– Omatoimikirjasto on investointi, ja kunnat osaavat säästää kirjastotoimessa ilman omatoimikirjaston perustamistakin. Omatoimikirjastoissa henkilökunnan määrä ei ole ainakaan laskenut, muissa kyllä, Hiltunen sanoo.

Lisää aukioloaikaa

Jäppilän ja Virtasalmen kirjastot ovat nyt auki omatoimiselle käyttäjälle joka päivä klo 8-21. Normaali palveluaika kirjastoissa rajoittuu Jäppilässä kolmeen ja Virtasalmella viiteen päivään viikossa ja niinä päivinä kuuteen, seitsemään tuntiin.

Vuonna 2014 omatoimikirjastoja oli 22 kunnassa. Viime vuoden lopussa niitä oli jo 70 kunnassa yhteensä noin sata.

Omatoimikirjasto ei käy kaikkialle. Jotkut kaupunginosat esimerkiksi saattavat olla sen verran rauhattomia, ettei omatoimisuus saa välttämättä hyvää ennustetta. Myös huumeiden käyttö voi olla ongelma.