SDP ei anna periksi Helsingissä – pormestariehdokas Tuula Haatainen lupaa taistella voitosta

Tuoreimpien gallup-lukujen valossa kuntavaaleista on Helsingissä tulossa kahden kauppa vihreiden ja kokoomuksen välillä. Pormestariehdokas Tuula Haatainen kuitenkin uskoo SDP:n menestykseen.

Pormestariehdokas Tuula Haatainen.
Uutisvideot: Pormestarikierros 2017 - Tuula Haatainen

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) ei ole lähtenyt Helsingin pormestarikisaan huvin vuoksi tai näkyvyyssyistä. Hän kertoo uskovansa Helsingin gallup-listauksen kolmanneksi jääneeseen puolueeseensa ja sen mahdollisuuksiin kuntavaaleissa.

– Me lähdemme tekemään vaaleja ihan täysillä. Gallup-luvut ovat vasta mielipidekyselyjä, ja valtakunnallisissa gallupeissahan demarit ovat olleet ykkösenä, sanoo Haatainen Ylen pormestaritentissä.

Ylen helmi-maaliskuussa Taloustutkimuksella teettämän pormestarigallupin ykkössuosikkina on selvällä enemmistöllä Jan Vapaavuori (kok.), jonka kannatus on 37,9 prosenttia. Toiseksi kirii vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki 22,9 prosentilla. Haataisen kannatus jäi mittauksessa 9,5 prosenttiin.

– Olen lähtenyt tähän kisaan pormestariehdokkaana. Se on ykkösasia minulle näissä vaaleissa.

Haataisella on pitkä tausta Helsingin kaupunginvaltuustossa ja valtakunnan politiikassa. Ministerin salkuista hän on ehtinyt kantaa jo kahta, viimeksi sosiaali- ja terveysministerin, sitä ennen asuntoministerin.

"Hitas-asunto oli minullekin ainoa mahdollisuus"

Haatainen on samoilla linjoilla kokoomuksen Jan Vapaavuoren kanssa siitä, että kasvu ei Helsingissä tule pysähtymään ja rakentaa täytyy lisää, jotta hinnat saadaan laskuun. SDP:n pormestariehdokas puolustaa myös tuettua asumista kuten paljon arvostelua saanutta hitas-järjestelmää.

– Tuetun asumisen kustannusten kattamisesta täytyy huolehtia niin valtiovallan kuin kaupunginkin. Myös kaupungin vuokra-asunnot ja hitas-asunnot ovat tärkeitä, Haatainen toteaa.

Haataisen mukaan hitas-asunto on monelle lapsiperheelle hyvä ponnahduslauta asuntomarkkinoille.

– Olen itsekin asunut pitkään hitas-asunnossa, kun lapset olivat pieniä. Se oli käytännössä ainoa mahdollisuus asuntomarkkinoilla opintolainojen ja pienten tulojen kanssa.

Muutenkin Haatainen korostaa juuri lapsiperheiden kulmaa asuntokeskustelussa.

– Tässä keskustelussa unohtuu usein, että Helsingissä asuvat ihmiset saavat lapsia. Meidän omat nuoremme kasvavat, perustavat myös perheitä. Sitä kautta tätä asuntorakentamista myös tarvitaan. Asuntoja meidän lapsillemme.

Haatainen: Metrot saatava sekä itään että länteen

Kohtuuhintaisen asumisen liian vähäinen tarjonta Helsingissä ei suinkaan ole tulevien vuosien ja vuosikymmenien ainoa haaste. Myös Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun joukkoliikenne käy läpi suurta myllerrystä. Kesken on niin länsimetro, Raidejokeri kuin Kruunusillatkin.

Haataisen huolena on etenkin yksityisautojen keskustassa aiheuttamat päästöt.

– Hengitysilman puhtaudesta täytyy huolehtia. Metrolla on olennainen rooli tässä, etenkin väylä länteen päin on tärkeää saada auki, sanoo Haatainen.

Ulomman kehän raideosuuksien yhteyteen olisi hyvä saada lisää parkkipaikkoja, jotta haja-asutusalueilta tulevat pystyisivät jättämään autonsa parkkiin keskustan ulkopuolelle.

Tuula Haatainen

Haataisen mielestä nimenomaan raideliikenneratkaisut ovat olennainen tekijä ruuhkaisten autoväylien suman purkamisessa pääkaupungissa.

– Paras keino siihen on houkutella ihmisiä käyttämään työmatkallaan metroa. Lisäksi ulomman kehän raideosuuksien yhteyteen olisi hyvä saada lisää parkkipaikkoja, jotta haja-asutusalueilta tulevat pystyisivät jättämään autonsa parkkiin keskustan ulkopuolelle.

"Ilmainen varhaiskasvatus parasta perhepolitiikkaa"

Entinen opetusministeri mainitsee helsinkiläisten koulujen kannalta tärkeimmäksi tavoitteeksi lasten varhaisessa vaiheessa tapahtuvan syrjinnän estämisen.

– Täytyy pitää huolta siitä, että se lähikoulu on maailman paras koulu. Luokkakokojen täytyy olla pieniä, jotta kaikki lapset pääsevät varhaiskasvatukseen.

Haataisen mukaan subjektiivisesta päivähoidosta on pidettävä kiinni ja varhaiskasvatuksen maksut täytyisi poistaa.

– Sehän olisi parasta perhepolitiikkaa taloudellisesti tiukoilla oleville helsinkiläisille lapsiperheille, Haatainen toteaa.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus ja ilmainen varhaiskasvatus ovat osa myös SDP:n valtakunnallisia tavoitteita.

Yle Uutiset kutsui mukaan Pormestarikierrokselle kaikki tähän mennessä ilmoittautuneet 11 ehdokasta.