Puukerrostalojen rakentamistahti kiihtyy Suomessa – kaksio syntyy parista legomaisesta elementistä hetkessä

Tampereen tavoitteena on rakentaa Vuoreksen alueelle Suomen suurin puusta rakennettu aluekokonaisuus.

Puukerrostalo
Kolmikerroksinen puukerrostalo harjakorkeudessa.
Katso Pirkanmaan TV-uutisten juttu Vuorekseen valmistuvan puukerrostalon rakentamisesta.

Asiantuntijat toivovat uudenlaisista, kotimaisista tilaelementeistä vauhdittajaa puukerrostalojen rakentamiseen. Yksi rakennusalan uusista toimijoista on kuhmolainen Elementti Sampo, jonka valmistamista tilaelementeistä kootaan parhaillaan kahta kerrostaloa Tampereen Vuorekseen.

Rakennusvauhti työmaalla on hurja. Yksi kerros nousee parhaimmillaan kahdessa päivässä.

Esimerkiksi kaksio syntyy kahdesta tilaelementistä, jotka napsaistaan yhteen kuin legopalikat. Keittiötä ja kylpyhuonetta myöten kaikki on tehty on valmiiksi tehtaalla.

– Asunnot ovat valmiina, sisältä maalattuna, kalusteet kiinnitettynä, listotettuna. Täällä on tällä hetkellä minä ja neljä timpuria koko työmaalla, kertoo vastaava työnjohtaja Timo Rantala.

Työmaalla tehdään oikeastaan vain elementtien saumaukset, rappukäytävät, perustukset ja vesikatto.

Rakenteilla tuhansia asuntoja

Puukerrostaloja on Suomessa vielä vähän. Asuntoja niissä on yhteensä runsaat 1 200. Rakennustahti on kuitenkin kiihtymässä. Eri puolilla Suomea on eri vaiheissa noin 5 000 puukerrostaloasuntoa.

Jotta puukerrostaloja nousisi nykyistä enemmän, tarvitaan muutosta sekä asenteisiin että osaamiseen. Puukerrostalojen yleistymistä hidastaa muun muassa se, että rakennustavat eivät ole vakiintuneet, minkä vuoksi melkein jokaisella työmaalla pitää opetella jotain uutta.

– Lähes jokainen kohde eri puolilla Suomea on suunnittelijoille, rakentajille, rakennuttajille tietynlaisia pilottikohteita, vaikka ei voikaan puhua koerakentamisesta. Me tarvitsemme koko ajan uusia kohteita, jotta tästä tulee ihan tavanomainen rakentamistapa kaikille tekijöille, sanoo professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Ympäristöministeriön ohjelmapäällikkö Petri Heino on samalla linjalla.

– Näissä tarvitaan harjaantumista. Sitä tarvitaan kaikille jotka ovat puukerrostalorakentamisen toimitusketjussa, on se sitten se puuelementtitoimija, suunnittelija, urakoitsija tai omistaja.

Valtio on ensi vuoden alusta lähtien keventämässä puukerrostalojen paloturvallisuusmääräyksiä. Tämän pitäisi tehdä puukerrostalojen rakentamisesta hieman nykyistä edullisempaa.

Rakennusvalvojille aiotaan järjestää koulutusta uusista määräyksistä, jotta tulkinnat eri puolilla maata olisivat yhteneväiset.

Tampere sitoutunut puurakentamiseen

Vuorekseen nyt nousevat puukerrostalot ovat osa Tampereen kaupungin kunnianhimoista suunnitelmaa tehdä Tampereesta maamme johtava, kansainvälisesti tunnettu puurakentamisen tutkimus- ja kehityskeskus. Ensimmäiset talot rakentaa Tampereen kaupungin Vuokratalosäätiö VTS.

Vuoreksen Isokuusen puukaupunkiin rakennetaan puukerrostaloja, uudenlaisia urbaaneja puusta toteutettuja pientalokonsepteja, omakoti- ja rivitaloja sekä puinen koulu- ja päiväkotirakennus. Lisäksi puuta käytetään infrarakentamisessa kuten tori-, silta-, puisto- ja piharakenteissa.

Tampereen kaupunki on solminut puurakentamisen edistämisestä vuosille 2016–2020 yhteistyösopimuksen työ- ja elinkeinoministeriön, Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Yhteistyöllä halutaan lisätä merkittävästi puurakentamisen ja puutuoteratkaisujen käyttöä Suomessa ja edistää niiden vientiä. Sillä lisätään myös alan opetus- ja tutkimustoimintaa sekä täydennyskoulutusta ja osaamista.