Hyppää sisältöön

Erdoğan syyttää Hollantia Srebrenican verilöylystä: "Me tiedämme, kuinka mätä heidän luonteensa on"

Hollannin ja Saksan johtajat ovat tyrmistyneitä Erdoğanin yhä hurjemmiksi käyvistä puheista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhui yleisötilaisuudessa 12. maaliskuuta. Kuva: EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan jatkaa Hollannin solvaamista. Tänään tiistaina pitämässään puheessa hän otti esiin vuoden 1995 Srebrenican verilöylyn entisessä Jugoslaviassa, kertoo turkkilaislehti Hürriyet Daily News (siirryt toiseen palveluun).

Srebrenicassa serbijoukot surmasivat noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Srebrenica oli hollantilaisten rauhanturvaajien valvonnassa, mutta he eivät kyenneet estämään verilöylyä. Tapahtuma koetaan Hollannissa suurena häpeänä.

Erdoğan syytti Hollantia joukkosurmasta.

– Me tunnemme Hollannin ja hollantilaiset Srebrenican verilöylystä. Me tiedämme, kuinka mätä heidän luonteensa on heidän murhattuaan 8 000 bosnialaista, Erdoğan puhui Turkin lääkäripäivillä.

– Tiedämme, kuinka heidän yhteiskuntansa on korruptoitunut, kuinka he tappoivat 8 000 bosnialaista siellä, tiedämme sen hyvin, hän jatkoi.

Erdoğan sanoi fasismin nostavan päätään ja haittaavan kaikkien muslimien ja ulkomaalaisten elämää Euroopassa. Hän kehotti kaikkia Saksassa ja Hollannissa asuvia turkkilaisia, muslimeita ja muita ulkomaalaisia äänestämään puolueita, jotka vastustavat Turkki-vastaista politiikkaa.

Hollannissa ja Saksassa ollaan tyrmistyneitä Erdoğanin yhä jyrkemmiksi käyvistä puheista. Hollannin pääministeri Mark Rutten mukaan Erdoğanin puheet ovat "iljettävää historian vääristelyä".

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja totesi, että Erdoğanin puheet ovat "järjettömiä". Merkelillä ei tiedottajan mukaan ole aikomusta ottaa osaa "provokaatiokilpailuun".

Lähteet: AFP, AP