1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihmisoikeusjärjestö: "Irak pitää vankeja hirvittävissä olosuhteissa Mosulin lähellä"

Irakin armeijan joukot taistelevat Isis-terroristien kanssa Mosulin hallinnasta. Isis-taistelijoiden epäillään yrittävän paeta kaupungista siviiliväestön joukossa.

Irak
Länsi-Mosulista viikonloppuna paenneita ihmisiä.
Länsi-Mosulista viikonloppuna paenneita ihmisiä. Isisin hallitsemassa Mosulissa arvioidaan olevan vielä satoja tuhansia ihmisiä. Basel Rasol / Epa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syyttää Irakin viranomaisia yli 1200 miehen ja pojan vangitsemisesta ilman syytteitä. Vankeja pidetään järjestön mukaan epäinhimillisissä olosuhteissa Mosulin kaupungin ulkopuolella. Irakin armeijan joukot taistelevat jo viidettä kuukautta kaupungin vapauttamiseksi Isis-terroristien hallinnasta.

– Ainakin neljä vankia on menehtynyt, koska he eivät ole saaneet tarvittavaa terveydenhuoltoa vankiloiden huonoissa olosuhteissa. Tietojemme mukaan kahden vangit jalat on jouduttu amputoimaan, koska niihin muodostuneita hoidettavissa olevia haavoja ei ole hoidettu, järjestö sanoi.

Järjestön mainitsemat vankilat ovat Irakin sisäministeriön vastuulla ja niissä kuulustellaan sotavankeja, joita Irakin turvallisuusjoukot ovat ottaneet taistellessaan Isistä vastaan. Irakia on painostettu kohentamaan vankien kohtelua sen jälkeen kun paljastui, että sen joukot olivat kiduttaneet ja pahoinpidelleet ihmisiä Fallujan kaupungin valtauksen yhteydessä.

Human Rights Watchin mukaan on näyttöä siitä, että vankien ja siviilien huono kohtelu ajaa ihmisiä terroristijärjestöjen pariin.

Isis on ajettu yhä ahtaammalle Mosulissa

Isis valtasi Irakin pohjoisosassa sijaitsevan Mosulin kesäkuussa 2014. Yhdysvaltojen liittouman tukemat Irakin joukot ovat pyrkineet valtaamaan Mosulia lokakuusta lähtien. Joukot ovat nyt edenneet Mosulin vanhaan kaupunkiin ja ajaneet Isis-taistelijat ahtaalle.

Arvioiden mukaan jopa 600 000 siviiliä on edelleen jumissa Isis-taistelijoiden hallinnoimilla alueilla. Yli 200 000 ihmistä on paennut taisteluita. Siviiliväestön olosuhteiden kerrotaan olevan äärimmäisen huonot.

– Tilanne oli painajaismainen, mutta pääsimme pakenemaan. En pysty kuvailemaan sitä, miten paha tilanne oli. Meillä ei ollut vettä, eikä ruokaa. Ei mitään, Mosulista paennut Ghanem Mohamed sanoi.

Mosul on suurin Isisin valtaamista kaupungeista. Sen hallinnan häviäminen olisi vakava isku terroristijärjestölle. Siviilien joukossa kaupungista pakenevien Isis-taistelijoiden kiinniottaminen on tärkeää, sillä heidän pelätään jatkavan Isisin toimintaa maanalaisena kapinallisjärjestönä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi