Pietarissa hotelliyö ensi kesänä jopa 600 euroa – jalkapallofanit ja kiinalaisturistit täyttävät kaupungin

Pietari on ensi kesänä huippukallis matkailukohde ja hotellihuoneet vähissä – osa keskieurooppalaisista matkanjärjestäjistä aikoo vielä turisteja Pietariin Lappeenrannan kautta.

Pietari
Eremitaasi taidemuseo Pietari taide Venäjä
Yle

Muutaman yön majoituksesta Pietarin ydinkeskustan tasokkaassa hotellissa joutuu kesäkuun puolivälissä maksamaan reilusti yli tuhat euroa. Syy huippuhintaisiin hotellihuoneisiin on jalkapalloturismi ja aasialaisten kasvava matkailu – kiinalaisia on tulossa Pietariin ensi kesänä ennätysmäärä.

– Hinnat on melkein tuplaantuneet viime kesästä. Hotellien täyttöaste on yli 90 prosenttia ja kiinalaisten ryhmäsarjat ovat toteutuneet, joten hotellien hinnat ovat ennätyskorkealla, sanoo pietarilaisen matkatoimiston Rusinco Ltd:n toimitusjohtaja Soile Hurtta.

Osa keskieurooppalaisista matkanjärjestäjistä tutkii nyt mahdollisuutta viedä ryhmiä Pietariin Lappeenrannan kautta esimerkiksi laivalla.

– Laivallahan sinne pääsee viisumivapaasti nopeastikin ja majoitus voisi olla Lappeenrannassa tai Viipurissa, sanoo Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Osa jalkapalloturisteista majoitetaan Lappeenrantaan

Kesällä 2018 Pietarissa pelattavan jalkapallon MM-kisojen majoitus tuottaa päänvaivaa matkanjärjestäjille. Kiinalaisten lisäksi kaupunkiin on tulossa samaan aikaan kymmeniä tuhansia jalkapalloturisteja, eikä kaikille löydy kaupungista majoitusta.

Visit Russia ja eteläisen Saimaan kaupungit ovat sopimassa yhteistyöstä, jossa Pietarin hotellien täyttyessä matkailijoita majoitetaan Suomen puolella. Venäläiset laskevat, että näin Pietariin saadaan piipahtamaan enemmän kisaturisteja.

– Erityisesti toimivat lentoyhteydet Lappeenrannan kautta auttaisivat keskieurooppalaisia turisteja yhdistämään kaksi ainutlaatuista kohdetta ja saamaan pelikokemuksen myös Pietarista, sanoo Lappeenrannan kaupungin markkinointipäällikkö Mirka Rahman.

Visit Russia tarjosi yhteistyötä Lappeenrannalle jo kesäksi 2017, jolloin Pietarissa pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa Confederations Cupin otteluita. Suunnitelma kuitenkin kariutui , kun suorat reittilennot Lappeenrannasta Keski-Eurooppaan yllättäen peruuntuivat.

Jalkapallon MM-kisojen oheistapahtumia Suomeen

Myös osa jalkapallon MM-kisojen oheistapahtumista aiotaan siirtää Suomen puolelle. Yksi tällainen ovat kisojen yhteydessä yleensä järjestettävät Fun Camp -tapahtumat.

– Venäjä ei tule järjestämään Fun Campia ja he on todenneet, että Lappeenrannassa voitaisiin järjestää tapahtuma tosifaneille, jotka haluavat yhdessä seurata pelejä ja pelata myös keskenään, jatkaa Mirka Rahman.

Kyse on tuhansista kisaturisteista, jotka voisivat asua kisojen ajan Saimaan rannalla, mutta käydä katsomassa pelejä Pietarissa. Ryhmiä on tulossa esimerkiksi Saksasta.

Rajan ylittävän yhteistyön tekee mahdolliseksi se, että ulkomaalaiset kisavieraat eivät tarvitse viisumia osallistuakseen jalkapallon MM-turnaukseen.