Hyppää sisältöön

Venäjä valmistelee miehitettyä kuulentoa – lentäjien haku alkoi tänään

Venäjä aikoo lähettää miehitetyn lennon Kuuhun runsaan kymmenen vuoden päästä.

Sojuz-avaruusalus laukaistaan ISS-avaruusasemalle Kazakstanista viime vuonna. Venäjä tähyää ensi vuosikymmenellä Kuuhun. Kuva: Juri Kotšekov / EPA

Venäjän avaruusvirasto Roskosmos on avannut haun kuulentäjäkoulutukseen. Hakijoilta vaaditaan Venäjän kansalaisuutta, alle 35 vuoden ikää ja sopivaa korkeakoulutusta. Ilmailu- tai avaruusalan tutkinto katsotaan eduksi.

– Valintamenettely alkaa tänään ja jatkuu vuoden loppuun. Koulutukseen valitaan 6-8 hengen ryhmä, sanoi Roskosmosin varatoimitusjohtaja Aleksandr Ivanov tiedotustilaisuudessa Moskovassa.

Hakuaikaa on neljä kuukautta, minkä jälkeen alkavat erilaiset testit.

Roskosmosin mukaan valituksi tulevat kosmonautit ovat ensimmäisiä, jotka lentävät Venäjän uutta avaruusalusta Federatsijaa, ja myös ensimmäiset venäläiset jotka menevät Kuuhun.

Kuualusta kehitellään

Federatsija on Venäjän uusi avaruusalus, joka on kehittelyasteella. Sillä on tarkoitus korvata nyt käytössä oleva, vanheneva Sojuz-kalusto. Uusi alus on tarkoitus rakentaa niin, että osa siitä voidaan käyttää useilla lennoilla. Sojuz-kapseleita voi käyttää vain kerran.

Parhaillaan liikenne kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle hoidetaan venäläisillä Sojuz-aluksilla.

Sojuz-avaruusalus lähestymässä avaruusasema ISS:ää. Sojuzin seuraajaksi kehitetään uutta alusta, jolla pääsisi Kuuhun asti. Kuva: NASA

Federatsijasta on suunnitteilla sekä Maata kiertävä että Kuuhun matkaava versio. Miehitettyihin kuulentoihin Venäjän pitää suunnitella myös uusi, nykyisiä voimakkaampi kantoraketti. Myös tulevaa laskeutumisalusta on alettu hahmotella Venäjällä (siirryt toiseen palveluun).

Kuuasema vuonna 2030

Roskosmos julkaisi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) Venäjän kuulentotavoitteet. Miehitetty lento Kuuhun tapahtuisi todennäköisesti 2020-luvun lopulla. Vuonna 2030 aiotaan aloittaa pysyvän kuuaseman rakentaminen. Asemalle majoittuisi ensi vaiheessa 2-4 kosmonauttia, myöhemmin kymmenkunta.

Kuuaseman paikkaa tiedustelemaan aiotaan lähettää miehittämätön kuualus vuonna 2024. Tämä kaikki siis siinä tapauksessa, että Venäjän rahat riittävät ohjelman loppuunviemiseen.

Myös Kiina on kiinnostunut Kuun tutkimuksesta. Ensimmäinen miehittämätön kiinalainen luotain laskeutui Kuuhun vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun), ja ensi vuonna Kiina aikoo lähettää (siirryt toiseen palveluun) luotaimen Kuun pimeälle puolelle. Miehitettyä kuulentoa Kiina suunnittelee 15-20 vuoden päähän.

Neuvostoliiton kuulento kuivahti

Kuuhun on tehnyt miehitettyjä lentoja vain Yhdysvallat. Ensimmäinen miehitetty kuulento tehtiin vuonna 1969 Apollo 11-aluksella. Viimeinen puolestaan vuonna 1972 Apollo 17-aluksella. Viimeisellä lennolla astronautit viettivät Kuussa 75 tuntia.

Myös Neuvostoliitto, joka kilpaili Yhdysvaltain kanssa, suunnitteli miehitettyä kuulentoa. Neuvostoliitto oli tehnyt ensimmäisenä miehitetyn avaruuslennon, vuonna 1961. Kilpajuoksun Kuuhun se kuitenkin hävisi.

Neuvostoliiton ohjelma miehitetyksi kuulennoksi lopetettiin vähin äänin 1970-luvulla, kun kantorakettia ei saatu toimimaan. Ja hankkeen motiivikin oli mennyt, kun amerikkalaiset olivat kävelleet Kuussa.