Kysely: Viisi prosenttia pk-yrityksistä on joutunut kyberhyökkäysten kohteeksi

Mahdollisesti jopa tuhannet yrittäjät joutuivat viime vuonna kyberhyökkäysten kohteeksi. Yrittäjät eivät kuitenkaan pidä tietoturvariskejä kovinkaan suurina.

talous
Tietoturvaongelma
Ismo Pekkarinen / AOP

Joka kahdeskymmenes pieni tai keskisuuri yritys eli pk-yritys on joutunut viimeksi kuluneen vuoden aikana kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Tieto perustuu teleoperaattori Soneran Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn. Kyselyyn vastasi 1 073 eri toimialojen yrittäjää ympäri Suomea.

Suomessa on yhteensä noin 280 000 pk-yritystä eli 1–49 henkilöä työllistävää yritystä. Tietoturvahyökkäyksiä on näin ollen saattanut viimeksi kuluneen vuoden aikana olla jopa yli 10 000.

Kyber- eli tietoturvahyökkäykset ovat it-järjestelmiin haittatarkoituksessa tehtyjä iskuja. Hyökkäysten luonnetta ei ole kyselyssä yksilöity, joten tapausten kirjo voi olla hyvinkin laaja. Esimerkiksi Yle kertoi viime marraskuussa joensuulaisesta ravintolasta, jonka nettisivuille hakkeroitiin japanilainen korumainos.

Yrittäjät ovat yhä melko huolettomia

Yrittäjät suhtautuvat tietoturvauhkiin kahtalaisesti.

Uhkaa ei yleisesti koeta suureksi. Vain yhdeksän prosenttia pk-yrittäjistä pitää kyberuhkia erittäin suurena tai melko suurena liiketoimintansa kannalta. Peräti 88 prosenttia taas on sitä mieltä, että uhka on pieni tai uhkaa ei ole. Noin kaksi kolmesta on viimeksi kuluneen vuoden aikana parantanut yrityksensä tietoturvaa lähinnä tietoturvaohjelmistoja ja palomuureja päivittämällä.

– Moni yrittäjä luottaa, että omat toimet riittävät tällä hetkellä, sanoo pk-yritysten digimyynnistä Soneralla vastaava johtaja Minna Ek

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka | Mikko Airikka

.

Huolestuneisuus tietoturvasta on kuitenkin lisääntynyt. Kolmannes pk-yrittäjistä eli 34 prosenttia kertoo olevansa huolestuneempi tietoturva-asioista kuin vuosi sitten, pitää uhkaa sitten vieläkään merkittävänä tai ei.

Huolestuneimpia yrittäjät ovat kyselyn mukaan edelleen haittaohjelmista eli viruksista. Identiteettivarkauksien pelko on lisääntynyt eniten, ja se on noussut toiseksi suurimmaksi huolenaiheeksi. Myös palvelunestohyökkäykset ja asiakas- tai liiketietojen kaappaaminen pohdituttavat.

Vastaavia tuloksia myös muista kyselyistä

Sonera ja Taloustutkimus tekivät kyselyn nyt neljättä kertaa. Yrittäjien näkemyksiä kysyttiin nettikyselyn kautta marraskuussa 2016.

Vastaajina olivat alle 50 henkilön yritysten omistajat tai muuten yrityksessä päättävässä asemassa olevat tai päätöksentekoon osallistuvat henkilöt. Vastaajista valtaosa eli noin 70 prosenttia edusti hyvin pieniä eli 1–9 henkilön yrityksiä. Noin kaksi kolmannesta oli yli 45-vuotiaita.

Vastaavanlaista kyselyä on tehnyt myös toinen teleoperaattori Elisa yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa. Sen tulokset ovat olleet Soneran ja Taloustutkimuksen kyselyyn nähden samansuuntaiset.