Puolalaismeppiä rankaistiin naisia halventavasta puheesta

Äärioikeistoa edustava Janusz Korwin-Mikke pidätettiin virasta 10 päivän ajaksi. Häneltä myös pidätetään palkkioita yli 9000 euron arvosta.

Euroopan parlamentti
Uutisvideot: Puolalainen halvensi naisia EU-parlamentissa
Uutisvideot: Puolalainen halvensi naisia EU-parlamentissa

Euroopan parlamentti on rankaissut puolalaista eurokansanedustajaa Janusz Korwin-Mikkeä naisia halventavista puheista. Pientä äärioikeistolaista Puolan tasavallan uuden vapauden ja toivon puoluetta edustava puolalaismeppi nousi otsikoihin helmikuussa sen jälkeen kun hän perusteli naisten matalampaa ansiotasoa sillä, että naiset ovat "heikompia, pienempiä, ja vähä-älyisempiä kuin miehet".

Lausunto sai aikaan maailmanlaajuisen kohun ja sai lähes miljoona ihmistä allekirjoittamaan vetoomuksen hänen rankaisemisekseen.

– En aio suvaita tällaista käytöstä henkilöltä, jonka tehtävänä on edustaa Euroopan kansoja arvokkuudella, parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoi tiedotteessaan.

Korwin-Mikke pidätettiin virastaan kymmenen päivän ajaksi, minkä lisäksi hänen palkastaan pidätetään 9200 euroa. Hän ei myöskään saa esiintyä parlamentin nimissä seuraavan vuoden kuluessa.

Ensimmäistä kertaa ei Korwin-Mikke ole joutunut skandaalin keskelle. Hän on aiemmissa puheissaan esimerkiksi verrannut EU:ta Natsi-Saksaan ja väittänyt, ettei Adolf Hitler ollut tietoinen juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana. Korwin-Mikke on myös kutsunut pakolaisia "ihmisroskaksi" ja käyttänyt tummaihoisista amerikkalaisista halventavia nimityksiä.