Hyppää sisältöön

Irlantilaistutkimus: Juuston suurkulutus ei lihota eikä nosta veren kolesterolitasoa

Juuston kova rasva potkii terveyssuosituksia vastaan eikä ahtauta verisuonia.

Portugalilaista juustoa maisteltiin maailman suurimmilla ruokamessuilla tammikuussa Berliinissä. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Olettamus, jonka mukaan runsas rasvaisten juustojen syönti nostaa veren kolesterolitasoa, ei pidä paikkaansa, eikä ylipainostakaan voi syyttää juustoa, sanovat irlantilaistutkijat.

Tulos on vastoin yleisiä ruokailusuosituksia mutta linjassa useiden aiempien tutkimusten kanssa.

University College Dublinin (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksessa selvitettiin juuston ja muiden maitotaloustuotteiden vaikutusta puolentoista tuhannen 18–90-vuotiaan irlantilaisen terveyteen.

Verenpainekin oli kurissa

Juustossa on tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka yleensä nostavat veren niin sanotun pahan kolesterolin eli LDL:n määrää. LDL-kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin ja ahtauttaa suonia.

– Tutkimiemme juuston suurkuluttajien ravinnossa oli selvästi enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin niillä, jotka syövät juustoa vain vähän tai eivät lainkaan. LDL-kolesterolin määrässä ei kuitenkaan näkynyt mitään eroa, kertoo tutkimusta johtanut Emma Feeney.

Juustonsyöjillä oli sitä paitsi keskimääräistä pienempi painoindeksi ja rasvaprosentti ja matalampi verenpaine, tutkimuksessa ilmeni.

Feeney arvelee, että syynä vähärasvaisia tuotteita syövien huonoihin tuloksiin oli yleinen ruokavalio. Tutkimuksessa nimittäin ilmeni, että rasvatonta maitoa ja jogurttia suosivat söivät enemmän hiilihydraatteja kuin muut.

Koko tutkimus on luettavissa vapaasti Nutrition and Diabetes (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Hyväntekijänä matriksi, kalsium vai maitorasva?

Juuston ja voin sisältämän rasvan vaikutuksia kolesterolitasoon on vertailtu useissa aiemmissa tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun). Tulokset ovat olleet johdonmukaisia: juuston syöminen alentaa kolesterolitasoa.

Selvää syytä ei ole löytynyt. Feeney kuuluu koulukuntaan, joka epäilee syyksi juuston niin sanottua matriksia eli tapaa, jolla rasva ja ravinteet ovat juustoon pakkautuneet.

Jotkut ovat päätelleet, että hyväntekijä on juuston sisältämä kalsium, joka estää rasvan imeytymistä elimistöön ruoan sulaessa. Yhä useampi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että ratkaiseva tekijä on syystä tai toisesta maitorasva itse.

.
.