Hyppää sisältöön

"Hollannin Trudeau" voi nostaa punavihreät marginaalista suurten joukkoon

Nuori Jesse Klaver on kohottanut vasemmistolaisen GroenLinks-puolueen äärioikeiston kantaan kannatusmittauksissa.

Jesse Klaver Kuva: Bart Maat / EPA

LEIDEN Mielipidekyselyiden mukaan Alankomaiden huomisten vaalien suurin voittaja ei suinkaan tule olemaan valkotukkainen Geert Wilders, joka ajaa moskeijakieltoa ja eroa EU:sta. Isompi voitto näyttäisi putoavan maahanmuuttajataustaisen Jesse Klaverin johtamalle punavihreälle puolueelle.

Tänään tiistaina julkaistussa kyselyssä GroenLinks oli kasvattanut kannatustaan 11,7 prosenttiin, kun viime vaaleissa puolueen saalis oli 2,3 prosenttia äänistä. Tällaisella tuloksella puolue olisi jaetulla kolmossijalla parlamentissa, ja alle kaksi prosenttiyksikköä Wildersin jäljessä.

– Uskon, että ihmiset ovat kyllästyneet vihapuheeseen. He haluavat kuulla toivon, muutoksen ja optimismin viestiä, 30-vuotias Jesse Klaver sanoo  Yle Uutisille Leidenin rautatieaseman edustalla.

Puolueen nuoret vapaaehtoiset jakavat ympärillä lentolehtisiä, joihin on painettu Klaverin kasvot. Yliopistokaupunki Leiden on otollinen paikka kampanjoida.

– Kannatamme pakolaisia ja Euroopan unionia. Olemme hyvin vasemmistolaisia, Klaver sanoo.

Puolueen ohjelma vaatii yritysten ja rikkaiden verotuksen kiristämistä ja fossiilisista polttoaineista luopumista. Myös esimerkiksi hoitotyöntekijöiden palkkoja pitäisi GroenLinksin mielestä nostaa.

Alankomaiden nykyisessä parlamentissa GroenLinks on oppositiossa kuten Vapauspuoluekin. Klaverin mielestä Wildersin PVV:n paine on vienyt pääministeri Mark Rutten liberaalipuoluetta oikealle.

– Jos haluaa taistella populisteja vastaan, ei kannata omaksua heidän ajatuksiaan, Klaver sanoo.

– VVD:stä on tullut kuin PVV:n kevytversio.

Vaikka kyselyiden ennakoima vaalivoitto toteutuisi, Klaverin tie valtaan näyttää mutkikkaalta. Maan sosiaalidemokraattinen työväenpuolue on kokemassa historiansa pahimman tappion: Sen paikkamäärä pudonnee kyselyiden mukaan alle kolmasosaan nykyisestä.

Tästä syystä vasemmiston olisi vaikea saada kokoon enemmistöä vaikka GroenLinks menestyisikin ennakoidusti. Valtapuolue VVD:lle GroenLinks lienee taas liian radikaali hallituskumppani.

Jesse Klaveria on ulkonäkönsä vuoksi verrattu julkisuudessa Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhon. Paikallisessa lehdistössä laitavasemmiston pelastajasta on myös käytetty liikanimeä Jessias. Itse hän ei innostu edes anti-Wildersin tittelistä.

– Niinhän ihmiset sanovat. Minulla on omat ajatukseni ja periaatteeni, Klaver sanoo.