1. yle.fi
  2. Uutiset

Valkoinen talo julkisti Trumpin verotietoja vuodelta 2005

Trump maksoi veroja 38 miljoonaa dollaria.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 22. tammikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 22. tammikuuta.Mandel Ngan / AFP

Valkoinen talo joutui julkistamaan varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa presidentti Donald Trumpin verotietoja vuodelta 2005. Reaktio oli seurausta MSNBC-kanavan asiaa koskevalle uutiselle.

Kanavan toimittaja Rachel Maddow kertoi saamistaan tiedoista tviitissään ja keskusteluohjelmassaan. Verodokumentit Maddow kertoi saaneensa toimittaja David Cay Johnstonilta, joka puolestaan kertoi vastaanottaneensa ne kirjeenä.

Valkoinen talo lähetti tiedotteensa hetkeä ennen kuin MSNBC aloitti lähetyksensä. Tiedotteen mukaan Trump maksoi kyseisenä vuonna veroja 38 miljoonaa dollaria tienatessaan “enemmän kuin 150 miljoonaa.”

Kanavan laskelmien mukaan Trumpin veroprosentti oli 25. Hallinnon mukaan Trump “ei maksanut enempää veroja kuin on lain mukaan tarpeen.”

Dokumentit kertovat Trumpin raportoineen muun muassa 100 miljoonan euron tappioista, jotka vähensivät hänen maksamansa liittovaltion veron määrää.

"Täysin laitonta"

Tähän asti Trump on päättäväisesti kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan. Tämä on poikkeus traditioon, jossa kaikkien puolueiden presidenttiehdokkaat ovat vuosikymmenten ajan julkistaneet verotietonsa.

– Tiedät, että olet katsojalukujesi suhteen epätoivoinen, kun haluat rikkoa lakia julkistaessasi kaksi sivua verotietoja vuosikymmenen takaa, hallinnon edustaja kommentoi.

– On täysin laitonta varastaa ja julkistaa verotietoja. Epärehellinen media saa jatkaa tätä osaa agendastaan samaan aikaan, kun presidentti keskittyy muun muassa verouudistukseen, joka hyödyttää kaikkia amerikkalaisia, nimettömänä esiintynyt virkamies sanoi uutistoimisto AP:lle.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi