Ei sijaisia, ei kandeja eikä edes ostolääkäreitä – torniolaisten hoitojonot uhkaavat venyä

Terveyskeskusvastaanotolla työskenteleville lääkäreille ei ole saatu sijaisia edes ostopalveluna. Ensimmäistä kertaa edes kandeja ei ole hakeutunut Tornioon.

Tornio
Tornion terveyskeskus.
Minna Aula / Yle

Torniolaisten lääkäri- ja hammaslääkärijonot uhkaavat venyä akuutin sijaispulan vuoksi. Kunnassa on 12 vastaanottolääkäriä, mutta johtavan lääkärin Sakari Malinin kesäksi ei ole saatu vielä yhtäkään lomasijaista.

– Kyllä tämä on katastrofaalinen tilanne, Malin kuvaa.

Edes ostopalvelulääkäreillä ei ole onnistuttu paikkaamaan kevään ja kesän sijaistilannetta.

– Olen kyllä firmoilta kysellyt lääkäreitä, mutta eivät ole oikein pystyneet toimittamaan, Malin harmittelee.

Tavallisesti Tornion terveyskeskuksessa on työskennellyt kesäsijaisina myös kandeja. Nyt heistäkään ei ole apua.

– Nyt en muista, että koskaan aikaisemmin olis sellaista tilannetta ollut, että näitä viitoskurssin kesäkandeja ei olisi pyrkimässä meille töihin. Nyt ei ole yhtään ollut.

Hoitotakuussa pysyminen tekee tiukkaa

Tällä hetkellä hoitotakuun rajoissa on pystytty kohtuudella pysymään. Terveyskeskuksessa on nyt 28 potilasta jonossa, joille ei ole onnistuttu saamaan määräaikaan mennessä eli huhtikuuksi.

Heille yritetään löytää peruutuspaikkoja, mutta Malinin mukaan on selvää, että sijaispula aiheuttaa hoitojonojen venymistä.

– Ilman muuta venyy. Me ollaan selvitty aika hyvin hoitotakuun puitteissa tähän asti, mutta pikkuisen vaikuttaa nyt huolestuttavalta loppukevät ja kesä, Malin sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus