Jyväskylän kaukolämpöhäiriö hallinnassa – Keljonlahden kattilavaurio arvioidaan ensi viikolla

Keljonlahden voimala ajettiin yöllä alas Jyväskylässä kattilaan illalla tulleen yllättävän vaurion takia. Kaukolämmön ja lämpimän veden häiriöt on saatu tasattua korvaavalla tuotannolla.

Jyväskylä
Keljonlahden voimala savupiippu.
Kattilarikko iski Keljolahden voimalaan ennen huoltotaukoa.Matti Myller / Yle

Suurimmassa osassa Jyväskylää on ollut yön aikana häiriöitä kaukolämmön jakelussa ja lämpimän veden saannissa. Yön aikana Jyväskylän Energia alkoi siirtää tuotantoa Rauhanlahden voimalaitokseen ja erilliskattiloihin, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Häiriön ei pitäisi enää näkyä asiakkaille.

– Tällä hetkellä nostetaan Rauhanlahden kattilan tehoja ylös ja sitä mukaa aletaan ajamaan erillistuotannon öljykattiloita pienemmälle ja tasataan verkkoa. Aamupäivällä nostetaan vielä reilusti verkon painetta ja lämpötilaa, että saadaan kokonaistilanne tasattua. Kaukolämpöverkko on aika suuri Jyväskylässä, joten siihen menee oma aikansa ennen kuin tasapaino palautuu, kertoi aamulla käyttöpäällikkö Mikko Turunen Jyväskylän Energiasta.

Massiivisen teräskattilan jäähdyttämiseen menee useampi vuorokausi.

Mikko Turunen

Häiriö alkoi tiistaina illlalla puoli kuudelta. Laitos oli tarkoitus ajaa alas huoltoseisokkiin ensi perjantaina, mutta häiriö ehti iskeä ensin. Iso kattila jäähtyy hitaasti, joten sen vaurioita ei päästä heti arvioimaan.

– Massiivisen teräskattilan jäähdyttämiseen menee useampi vuorokausi. Alkuviikosta maanantaina päästään näkemään sen sisälle ja voidaan tehdä arvioita. Vaurio ei ole iso, mutta aina kun puhutaan teollisuudesta niin kustannukset ovat merkittäviä.

Turusen mukaan kyseessä on tyypillinen kattilavaurio voimalaitoksissa.

– Kaikissa voimalaitoksissa, jotka pyörivät pidempään, tulee jossain vaiheessa putkisto- tai kattilavuoto ja joudutaan korjaamaan.

Häiriöalueen kartalla näet täältä (siirryt toiseen palveluun).