1. yle.fi
  2. Uutiset

Hannasta tuli kasvissyöjä 13-vuotiaana – Äitiä huolestutti saako kasvuikäinen riittävästi energiaa

Kun teini ilmoittaa ryhtyvänsä kasvissyöjäksi, vanhempi saattaa huolestua. Aholan perheessä lupa lihasta luopumiseen heltisi, kun Hanna lupasi huolehtia ruokavalionsa terveellisyydestä.

kasvisruokavaliot
Hanna Ahola seisoo kaupassa juomahyllyn edessä.
15-vuotias Hanna Ahola jätti lihan kokonaan pois ruokavaliostaan pari vuotta sitten.Marko Melto / Yle

Tamperelainen Hanna Ahola kiinnostui kasvissyönnistä kolmisen vuotta sitten. Maitotuotteet olivat jääneet ruokavaliosta jo aiemmin, koska ne eivät hänelle sopineet, ja lihan jättäminen alkoi kypsyä päätökseksi kesälomalla ennen kahdeksatta luokkaa.

– Minulla oli paino alkanut vähän laskea. Ja kun piti ruveta suurentamaan annoksia, se tuntui vaikealta lihan kanssa. Se ei vaan enää maistunut ollenkaan, hän muistelee.

Tyttö otti asian puheeksi äidin kanssa.

– Ehdotin, että voisin tutustua vähän enemmän kasvisruokailuun ja kysyin, voisinko jättää kokonaan lihan pois.

Äidille tytön ehdotus ei tullut suurena yllätyksenä.

– Sitä oli ollut ilmassa jo vähän aikaa. Hanna oli kauhean kiinnostunut siitä, mitä minä söin. Sitä mukaa, kun ikää tuli lisää, kiinnostus vain kasvoi, Gitte Ahola kertoo.

Varmaan tenttailin Hannalta vähän epämiellyttävästikin. Sellainen vanhemman huoli oli, että saako kasvuikäinen nuori riittävästi energiaa kasvisruuasta.

Gitte Ahola

Nyt 15-vuotiaan Hannan tarina on aika tavallinen. Kasvisruuan suosio kasvaa pikkuhiljaa erityisesti nuorten keskuudessa. Syksyllä tehdyn tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) jopa 16 prosenttia 15–25-vuotiasta ei syö lainkaan lihaa. Koko väestöstä lihatonta ruokavaliota noudattaa seitsemän prosenttia.

Kasvisruoka maistuu erityisesti tytöille. Esimerkiksi Helsingissä kasvisruoka käy hyvin kaupaksi tyttövaltaisissa sosiaali- ja terveysalan kouluissa ja taidepainotteisissa lukioissa, joista osassa jopa yli puolet oppilaista on kasvissyöjiä. Poikien suosimissa kouluissa kasvisruuan menekki on pientä.

Moni tyttö luopuu lihasta kuitenkin jo peruskoulussa – tyypillisesti juuri ennen kahdeksatta luokkaa. Alakouluissakin alkaa olla omasta tahdostaan kasvissyöjiksi ryhtyviä, mutta heitä on edelleen melko vähän.

"Onko tämä sellainen trendiasia?"

Kun peruskoulua käyvä nuori haluaa ryhtyä kasvissyöjäksi, se ei aina onnistu pelkällä ilmoituksella. Asia aiheuttaa yhä harvemmin hankaluutta, mutta vanhemmilla saattaa olla epäilyjä ja kotona käydään keskusteluja. Mitä joustavammin perheessä nuoren valintaan suhtaudutaan, sitä pienemmillä konflikteilla selvitään.

Aholoillakaan Hannan ilmoitus ei herättänyt suuria tunnekuohuja. Gitte Ahola oli itse lopettanut lihan syönnin vuonna 2006 kuntoremontin yhteydessä.

– Sain työpaikan kuntotestissä huonot tulokset ja aloin urheilla. Kasvisruokavalio tuli mukaan luonnollisena osana, kun halusin kokonaisvaltaista muutosta.

Vaikka äiti suhtautuikin siis periaatteessa positiivisesti kasvisruokavalioon, tyttären ehdotus herätti hänessä epäilyksiä. Kasvisruokailusta oli pikkuhiljaa tullut muodikasta.

Äitikin on hyötynyt kasvissyönnistäni. Hänenkin ruokavalionsa on monipuolistunut.

Hanna Ahola

– Koska Hanna on teini-iässä, niin ensimmäinen ajatus oli, että onko tämä sellainen trendiasia. On aika tavallista, että tytöt alkavat tuossa iässä ajatella asiaa, Gitte selittää.

– Varmaan tenttailin Hannalta vähän epämiellyttävästikin. Sellainen vanhemman huoli oli, että saako kasvuikäinen nuori riittävästi energiaa kasvisruuasta.

Myös kouluruokailu herätti äidissä kysymyksiä.

– Kasvisruokavalio on oikein koostettuna ihan yhtä hyvä, ellei jopa parempi, kuin liharuoka. Ja kotonahan kasvisruokaa pystytään tekemään laadukkaasti. Mutta pystytäänkö koulussa, jossa rahaa on rajallisesti, Gitte pohti.

Hanna pystyi kuitenkin vakuuttamaan äitinsä siitä, että kasvisruoka on koulussa liharuokaa parempaa.

– Kun minulla on myös keliakia, niin esimerkiksi kasvismakaronilaatikko tehdään koululla pelkästään minulle. Kun tehdään pienempi määrä, se on yleensä parempaa, Hanna kertoo.

Ennen lopullista lupaa asiasta keskusteltiin myös Hannan isän kanssa. Hanna lupasi huolehtia itse siitä, että lihaton ruokavalio on riittävän energistä eikä paino enää laske.

Kahta ruokaa kokataan lähes päivittäin

Hanna uppoutui aiheeseen innolla. Netistä löytyi tietoa kasapäin ja perhe pääsi pian nauttimaan innokkaan kokkailijan taidonnäytteistä.

– Äitikin on hyötynyt kasvissyönnistäni. Hänenkin ruokavalionsa on monipuolistunut, Hanna naurahtaa.

– Olen alkanut esimerkiksi pitää kikherneistä, joita inhosin aiemmin. Hanna tekee ne niin hyvin, Gitte myöntää.

Vaikka Hanna huolehtii ruokavaliostaan hyvin, äiti sanoo kuitenkin tarkkailevansa hoikan ja paljon liikkuvan tytön syömistä.

Minusta vaan tuntuu paremmalta olla käyttämättä kokonaan eläinperäisiä tuotteita.

Hanna Ahola

– Ei Hanna sitä ehkä tiedosta, mutta kyllä minä koko ajan seuraan, että ruoka-annokset ovat riittävän isoja ja välipaloja on riittävän usein, hän sanoo.

Nelihenkisessä Aholan perheessä kokataan tätä nykyä kahdenlaista ruokaa lähes päivittäin. Perheen isälle ja Hannan isoveljelle maistuu myös liha, vaikka se välillä heidänkin aterioiltaan puuttuu.

– Kaikki tykkäävät esimerkiksi kasvissosekeitosta. Mutta kyllä poika on ilmoittanut painokkaasti olevansa lihansyöjä, jota ei tarvitse lähteä käännyttämään, Gitte kertoo.

Kahdenlaisen ruuan tekeminen ei kuormita ketään. Usein Hanna tekee kasvisruuan ja isoveli liharuuan.

– Meidän perheessä ollaan siinä mielessä onnellisessa asemassa, että molemmat vielä kotona asuvat lapset ovat tosi kiinnostuneita ruuanlaitosta. Se on meidän vanhempien kannalta helppoa, Gitte kiittelee.

Hanna ja Gitte Ahola ostoksilla
Kun Hanna Aholasta tuli kasvissyöjä, myös hänen äitinsä Gitte tutustui uusiin ruokiin.Marko Melto / Yle

Vegaaninen ruokavalio kiinnostaa

Kaikki kasvissyöjät eivät luovu lihasta eettisistä syistä vaikka helposti niin ajatellaankin. Hannasta tuli kasvissyöjä, koska liha ei maistunut hänelle enää – näin on monen muunkin nuoren kohdalla. Voi olla, että liha ei ole maistunut oikeastaan koskaan, mutta sitä on kotona sinnikkäästi tarjottu.

Hanna syö nyt kasvisten lisäksi myös kalaa ja kananmunaa, lähinnä äidin toiveesta. Hän uskoo kuitenkin siirtyvänsä vielä jossain vaiheessa täysin vegaaniseen ruokavalioon. Mutta vielä aika ei ole siihen kypsä.

Hanna varmaan tekee 18-vuotiaana sen päätöksen itse. Mutta toivon, että hän siihen asti vielä malttaa mielensä ja voidaan syödä kalaruokia myös.

Gitte Ahola

– Sen saa nähdä, mutta ehkä kuudentoista vuoden jälkeen jossain vaiheessa voidaan ryhtyä keskustelemaan. Minusta vaan tuntuu paremmalta olla käyttämättä kokonaan eläinperäisiä tuotteita, hän sanoo.

– Hanna varmaan tekee 18-vuotiaana sen päätöksen itse. Mutta toivon, että hän siihen asti vielä malttaa mielensä ja voidaan syödä kalaruokia myös, Gitte sanoo.

Lue myös: Apua, lapseni ryhtyi kasvissyöjäksi! – 8 vinkkiä vanhemmille

Juttua varten on haastateltu ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäkeä Helsingin kaupungilta ja ravitsemusterapeutti Katja Sassi-Pyykköä, joka mm. keskustelee kaikkien ylöjärveläisten kasviruokaan siirtyvien peruskoululaisten kanssa.

Lue seuraavaksi