Nyt se on varmaa: Aleksin talvivalojen tulevaisuus turvattu

Lahden keskustan jouluvalojen kohtalo on ollut vaakalaudalla, mutta nyt suunnittelijaraati antoi valojen säilymiselle varman lupauksen.

valaistus
Aleksanterinkadun jouluvalot Lahti
Juha-Petri Koponen / Yle

Aleksanterinkadun jouluvalojen tulevaisuus näyttää lupaavalta. Aikaisemmin kerrottiin, että valojen kohtalo selviää, kunhan ledein toteutetulle kuviolle tehdään koeasennus MM-kisojen jälkeen. Nyt se on tehty.

– 99,9 prosentin varmuudella koristevalojen tulevaisuus on turvattu, kertoo suunnittelija Antti Lundahl LE-sähköverkko Oy:stä.

Suurin osa Aleksanterinkadun jouluvalojen hehkulampuista on viime vuosina korvattu led-lampuilla. Riittävän näyttävien lamppujen saatavuus on ollut välillä vaikeaa ja uhkana on ollut, että koristekuvioita on vähennettävä tai jopa koko valot poistettava.

Uusia malleja on kuitenkin tullut markkinoille ja talven testeissä lamput on todettu teholtaan ja värisävyltään sopiviksi.

Testejä on tehty kahdessa eri koristekuviossa, joissa on kaikkia koristeissa käytössä olevia värejä. Valoja arvioi niiden suunnittelijan Tapani Aartomaan perikunnan ja kaupungin edustajien valoraati.

– Tulokset ovat olleet hyviä, ainoastaan valkoisen lampun eri vaihtoehtoja vielä kartoitetaan.

Aleksanterinkadun valot Lahti
Juha-Petri Koponen / Yle

Aleksanterinkadun jouluvaloissa on yhteensä vajaa 6000 lamppua. Kun kaikki on saatu vaihdettua led-versioiksi, energiansäästö on tuntuva.

– Kun hehkulampun wattimäärä on ollut 25, led-versiossa se on 3 wattia. Siitä voi päätellä eron. Ledit ovat myös paljon pitkäikäisempiä kuin hehkulamput, eivätkä hajoa niin helposti.

Parin viikon sisällä valot lähtevät varastoon, mutta kokeiluja jatketaan hallissa.

– Onhan se tärkeää, että valot säilyvät, ne ovat ainutlaatuiset Suomessa, muistuttaa suunnittelija Antti Lundahl.