Perussuomalaisten ihannekunta tarjoaa hyvää lihaa ja turvalliset kadut vaikka humalassa hortoilijoille

Jos perussuomalaiset saavat päättää, suomalaisten asuinalueet ovat matalia sekä hajautettuja, ja taistelussa tuulivoimaloita vastaan on saavutettu lopullinen voitto. Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta, millainen niiden ihannekunta olisi.

kuntavaalit
Perussuomalaisten ihannekunta
Stina Tuominen / Yle

Jos perussuomalaisten kuntautopia heräisi eloon, sitä hallitsisi vahva johtaja, eivätkä koululaiset kyseenalaistaisi opettajan arvovaltaa.

Ylen kuntavaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten ehdokkaista niukasti suurin joukko on sitä mieltä, että lasten on tärkeämpää olla hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia kuin uteliaita ja itsenäisiä. Enemmistön mielestä tarvitsemme lisäksi vahvaa johtajuutta, joka voi korjata ongelmat ilman tarvetta kompromisseille.

Perussuomalaisten ihannekaupungissa asiat ovatkin järjestyksessä, sillä "kaduilla uskaltaa liikkua vaikka keskellä yötä, minihameessa ja humalassa".

Tämäkin yksityiskohta selvisi, kun pyysimme eri puoluetoimistoja ryhtymään kuntaonnelan yksinvaltiaiksi.

*Suomen nykykunnista *lähimpänä perussuomalaisten unelmaa on kaupunki, joka on lahjoittanut maailmalle grilliruoka lihamukin, eli lihalla ja kastikkeella täytetyn kertakäyttökipon.

Roskaruokatietäjät arvannevat, että kyseessä on lihamukikaupunki Lahti. Sen puoluetoimisto valitsee esimerkiksi Suomen kunnasta, jossa asiat ovat eniten sillä tolalla, jota perussuomalaiset haluavat.

Se ei vaikuta perussuomalaisia haittaavan, että Lahden maineessa olisi parantamisen varaa, minkä kaupunkilaiset myöntävät itsekin. 1980-luvulla Lahti pilasi itse mainettaan leuhkalla Business City -kampanjalla, ja myös liioiteltu haukkumanimi rikollisten kansoittamana Suomen Chicagona istuu tiukassa.

Puoluetoimistolta valintaa perustellaan sillä, että Lahti on urheilu- ja kulttuurikaupunki, joka on väestöllisesti sopivan keskellä Suomea eli väkeä on muuttanut idästä, lännestä ja pohjoisesta.

Unohdetaan kuitenkin Lahti ja matkataan syvemmälle perussuomalaisten ihannekuntaan.

Kun astuu kuntaunelman keskusaukiolle, sieltä tervehtii Tuntemattoman sotilaan Koskelan patsas.

Tämän juttusarjan aiemmissa osissa selvisi, että porvaripuolueet pystyttäisivät patsaan Mannerheimille tai Arvo Ylpölle, ja vasemmistoliitto nostaisi jalustalle mieluummin tavallisia kansalaisia eikä suurmiehiä.

Perussuomalaiset ei tee kumpaakaan, sillä puolue veistäisi patsaan Koskelasta, fiktiivisestä hahmosta.

Unelmakunnan maisemaa hallitsee se, mikä on Suomessa suosittua. Eli matalat ja hajallaan olevat talot, katsoo puolue.

– Hyvin harva suomalainen haluaa tutkimusten mukaan asua isojen kaupunkien keskustoissa, perustelee poliittinen suunnittelija Riikka Purra, joka vastasi tätä juttua varten kysymyksiimme perussuomalaisten ihannekunnasta.

Vaalikonevastausten perusteella yhdeksän kymmenestä puolueen ehdokkaasta on eri mieltä siitä, että kunnan pitäisi rajoittaa rakentamista haja-asutusalueilla.

Perussuomalaisten ihannekuntaa kansoittavat toimeliaat asukkaat, jotka kantavat yhdessä vastuuta ja välittävät erityistä huolenpitoa tarvitsevista, hahmottelee Riikka Purra.

Jos apua tarvitsee turvapaikanhakija, toimeliaisuus kuitenkin hiipuu. Ylen vaalikonevastausten perusteella yli 80 prosenttia perussuomalaisten ehdokkaista torjuisi turvapaikan saaneiden vastaanottamisen omaan kuntaansa.

Riikka Purra huomauttaa, että unelmakunnan kaduilla eivät viihdy myöskään kerjäläiset.

Onnelaan hyväksytyillä menee kuitenkin hyvin, sillä täystyöllisyys on saavutettu ja syrjäytyminen liki kukistettu. Julkinen sektori on kutistunut utopiakunnassa kuin itsestään, sillä "valtion ja kunnan kustantamia toimintoja tarvitaan vähemmän kuin muualla".

*Purra mainitsee erikseen, että tuulivoimaloita ei kunnassa ole, *mutta lepakoita kyllä.

Perussuomalaisten kuntaunelman tunnistaa myös siitä, että siellä autolla pääsee. Tiet ovat hyvässä kunnossa, eikä yksityisautoilijoita rokoteta.

Ihanteellisissa kouluissa on kunniassa paitsi opettajan arvovalta, myös suomalaisen yhteiskunnan perusarvot, jotka maahanmuuttajat omaksuvat. Suomen- ja ruotsinkieliset koulut on yhdistetty samoihin rakennuksiin ja lasten tasoryhmät palautettu.

Perussuomalaiset harkitsisi myös sitä, että rehtori voisi lätkäistä jälki-istuntoa tai erottaa koulusta.

Kouluruokala tarjoaa paljon kasviksia ja hyvää lihaa. Lähiruoka on nostettu arvoonsa, mutta "ei urbaanina vihertrendinä", vaan kestävänä tapana tuottaa suomalaista ruokaa.

Sekin puoluetoimiston vastauksista selviää, että kuntalaiset eivät halua lentää lomalla Dubaihin, mutta muualta maailmalta saapuu turisteja ihailemaan perussuomalaista ihmekuntaa.