Hyppää sisältöön

Ilmainen savupiipun tarkastus saattaa muuttua tonnien laskuksi – "Onko olemassa ilmaista työtä?"

Omakotiasujille on yritetty myydä ilmaisen kuntotarkastuksen varjolla kalliita savupiipun korjauksia. Alan järjestöt varoittavat ylihintaisista korjauksista.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Omakotiasuja on saattanut saada puhelun hormikorjauksia tekevältä yritykseltä, joka tarjoaa ilmaista savupiipun kuntotarkastusta. Jos asukas tarttuu täkyyn, on tarkastuksen päätteeksi tarjottu kallista horminkorjausta.

Ilmiö on tuttu Nuohousalan Keskusliitossa.

– Tällainen aggressiivinen markkinointi on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Saamme nuohoojilta ympäri Suomen ilmoituksia liikkeellä olevista porukoista. Vanhukset ovat useimmiten kohteina, kertoo Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja ja Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Nuohousalan Keskusliiton mukaan epäilyttävät horminkorjaustarjoukset ovat saattaneet kohota jopa useisiin tuhansiin euroihin. Tosiasiassa esimerkiksi noin kuusimetrisen hormin sisäpinnan uudelleen pinnoitus maksaa alle tuhat euroa, kerrotaan liitosta.

Ilmaisia lounaita ei ole

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö ja Nuohousalan keskusliitto kannustavat ihmisiä suhtautumaan ilmaisiin kuntotarkastuksiin varauksella. Oman piipun korjaustarve kannattaa antaa oman alueen nuohoojalle ja pyytää mahdollinen korjaustarjous aina useammalta urakoitsijalta.

– Usein se oman alueen nuohooja on käynyt puhdistamassa piippua jo vuosia ja tuntee sen hyvin, kertoo toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.

Samaa mieltä on nuohoojamestari Petri Tanhuanpää Riihimäeltä. Hälytyskellojen pitäisi soida jo siinä vaiheessa, kun tarkastusta tarjotaan ilmaiseksi.

– Onko olemassa ilmasta työtä koskaan? Jos tällaiseen törmää, kannattaa ainakin olla omaan nuohoojaan yhteydessä ja kysellä häneltä mielipidettä piipun korjaustarpeelle.

Juhani Jyrkiäisen mukaan hormin kuntotarkastus maksaa noin parisataa euroa, jos kaikki tutkimukset tehdään. Sekä tulisija ja hormi tulee tutkia yhdessä. Lisäksi on syytä käydä läpi myös ilmanvaihto. 

Nopeasti tehty tarkastus herättää epäilyksiä

Jos savupiipulla on ikää kymmeniä vuosia, aika on tehnyt vääjäämättä tehtäväänsä. Oman horminsa kunnosta ja paloturvallisuudesta saa tietoa säännöllisten nuohoojakäyntien yhteydessä.

– Kyllä sillä nuohoojalla on varsin luotettava kuva tulisijasta ja hormista. Jos ne säännöllisesti nuohotaan, niin kyllä se siinä yhteydessä tulee esille, jos siellä on merkittäviä turvallisuuspoikkeamia, sanoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Itse hormin tarkempi kuntotutkimus vaatii jo muutakin kuin nuohoojan paljasta silmää. Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtajan Juhani Jyrkiäisen mukaan ilmoituksia on tullut nopeasti ja silmämääräisesti tehdyistä kuntotarkastuksista.

– On tehty pikainen tarkastus piipun päästä ja kenties otettu kännykällä kuvaa. Jotkut ovat kyllä käyttäneet myös savupanoksia hormin tiiveyden selvittämiseksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että vanhoissa taloissa olevat tiilihormit eivät ole koskaan täysin tiiviitä.

Hormin kuntoa ei voi arvioida pelkällä silmällä

Tulisijojen ja hormien kunnon selvittämiseksi tarvitaan monenlaisia välineitä ja mittalaitteita. Tarkastajan työvälineitä ovat muun muassa hormikamera, endoskooppi, vuotomittari, lämpökamera ja savukaasuanalysaattori. Tarkastuksen aikana lämmitetään myös tulisija.

– Hormin sisäpinnat kuvaamalla saadaan arvio hormin kunnosta koko matkalta. Sitten voidaan tehdä tiiveyskoe, eli mitataan vuotoilma tai tehdään savukoe. Tietysti ulkopuolelta katsotaan silmämääräisesti piipun suojaetäisyydet ja ulkopinnan kunto, luettelee nuohoojamestari Petri Tanhuanpää.

Jos hormissa havaitaan puutteita, on sen kunnostamiseen pari vaihtoehtoa. Monikaan ei halua koko piippua lähteä purkamaan.

– Hormia voidaan massata eli pinnoitetaan sen sisäpinnat. Tai sitten se voidaan putkittaa eli asennetaan uusi putki vanhaan hormiin, kertoo Tanhuanpää.