yle.fi-etusivu

Kireä talous ja päättäjien riitely rasittavat Pieksämäen tulevaisuuden näkymiä

Paraatiesimerkki toraisuudesta on Hiekanpään yläkoulun valmistelu- ja suunnittelutyö, joka on vuosien varrella niellyt 800 000 euroa.Tammikuussa valtuusto päätti järjestää koulun suunnittelusta uuden tarjouskilpailun.

Pieksämäki
Pieksämäellä riittää haasteita tulevalla valtuustokaudella.
Vilma Ruokoski / Yle

Pieksämäen velkaantuneisuusaste on 63 prosenttia, mikä on reippaasti yli riskirajan. Mutta investointeja riittää. Kuluvalla valtuustokaudella Hiekanpäähän valmistui uusi vuoropäiväkoti, mutta yläkoulu ja lukio toimivat edelleen väistötiloissa. Infrastruktuurin ylläpito nielee rahaa ja lisäksi olisi tehtävä toimia uusien yritysten ja työpaikkojen houkuttelemiseksi.

SDP:n mielestä uusia yrityksiä tulisi auttaa toimipaikan etsinnässä ja kontaktien löytämisessä. Toimiva kaavoitus on myös keskustan mielestä yksi tärkeimpiä keinoja yritysten houkutteluun. Kokoomus ehdottaa, että yritysten joukosta poimittaisiin halukkaat, ja koulutettaisiin ne kasvuhakuisiksi. Kristillisdemokraatit vuokraisi yrityksille toimitiloja edullisesti.

Pieksämäellä on asukkaita noin 18 500. Kaupunki tuottaa itse sosiaali- ja terveyspalvelunsa, mutta vuoden 2019 maakuntauudistuksen myötä sotepalvelut siirtyvät Etelä-Savon maakunnan järjestettäviksi. Tuloveroprosentti on tällä hetkellä 22, eivätkä puolueet halua sitä korottaa.

Yhteistyösunnasta erilaisia mielipiteitä

Pieksämäki ei näe tarvetta kuntaliitoksiin, mutta jos liitos tulee 5-10 vuoden sisällä ajankohtaiseksi, seuraa liittymissuunnasta riitaa. Naapurikunta Joroinen tekee sosiaali- ja terveyspalveluissa yhteistyötä Varkauden kanssa ja siirtyy maakuntauudistuksen yhteydessä Pohjois-Savoon. Pieksämäeltäkin löytyy halukkaita liittymään niin Pohjois-Savon kuin Etelä-Savon kuntiin.

Tulevalla kaudella valtuuston koko pienenee kahdeksalla paikalla 35:een. Ehdokasasettelun perusteella kokoonpano voi mennä uusiksi, sillä suurimpien puolueiden keskustan ja SDP:n ehdokasmäärä on laskenut viime vaaleista noin 40 prosenttia. Lähes yhtä roima pudotus kokoomuksen listalla.

Sen sijaan pienet puolueet saattavat saada kevään vaaleissa aiempaa vahvemman jalansijan. Perussuomalaisten ehdokasmäärä on säilynyt samana kuin viime vaaleissa. Vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla on ehdokkaita viime vaaleja enemmän. Suurin nousija saattaa olla vihreät, sillä puolue on tuplannut listansa pituuden.

Muutettu 16.3. klo 10.03: Muutettu otsikossa virkamiesten riitely päättäjien riitelyksi.