1. yle.fi
  2. Uutiset

Tusk vastasi Turkille: "Jos joku pitää Rotterdamia fasistisena, hän on täysin vieraantunut todellisuudesta"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja kuvaili diplomaattisin sanankääntein presidentti Erdoğaniä todellisuudesta vieraantuneeksi.

Turkki
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä 9. maaliskuuta.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä 9. maaliskuuta.Stephane de Sakutin / AFP

EU-johtajat tiivistävät rivejään Turkin ja Hollannin diplomaattikiistan vuoksi. Vielä maanantaina EU toivoi Turkilta malttia, mutta presidentti Recep Tayyip Erdoğanin entistä villimmiksi käyvät puheet ovat saaneet myös Brysselin äänensävyn kiristymään.

– Jos joku pitää Rotterdamia fasistisena, hän on täysin vieraantunut todellisuudesta, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi EU-parlamentissa.

Tuskin toteamus on suora piikki presidentti Erdoğanille, joka kutsui hollantilaisia natsien jälkeläisiksi. Tiistaina Erdoğan syytti Hollantia noin 8 000 muslimin kuolemasta Srebrenicassa entisessä Jugoslaviassa vuonna 1995.

Srebrenica oli hollantilaisten rauhanturvaajien valvonnassa, mutta he eivät pystyneet estämään joukkomurhaa, jonka serbijoukot kaupungissa toteuttivat.

Erdoğan on arvostellut Saksaa ja erityisesti Hollantia voimakkaasti, koska maat ovat kieltäneet Turkin ministereiden tilaisuuksia, joissa piti hankkia ulkoturkkilaisten kannatusta Turkin perustuslakiuudistukselle. Sanasodan takia Turkin ja Hollannin suhteet ovat valahtaneet pahasti pakkaselle.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi