Lankaliittymien saattohoito on alkanut – operaattorit vaikeuksissa kiinteän puhelinverkon ylläpidon kanssa

Yksityistalouksista vain yksi prosentti on enää lankapuhelimen varassa. Teleoperaattoreilla on vaikeuksia pitää kiinteää puhelinverkkoa yllä kannattavasti.

Lankapuhelimet
Yrityksissä lankapuheölimia on paljon ja nyt kuukausimaksut Pohjanmaalla kolminkertaistuvat.
Ei vielä vanhakaan, mutta noin kymmenen vuoden kuluttua mahdollisesti museotavaraa.Anna Wikman / Yle

Perinteiset kuparikaapelin varassa toimivat kiinteät liittymät ovat tuota pikaa katoavaa kansanperinnettä. Ne häviävät käytöstä hurjaa tahtia.

Vielä kymmenisen vuotta sitten suomalaisista kotitalouksista lähes 40 prosenttia omisti lankapuhelimen. Nyt niitä löytyy vain joka kymmenennestä kodista.

Teleoperaattoreilla onkin edessään perinteisen kiinteän verkon puhelupalveluiden saattohoito. Lankapuhelimet ovat joidenkin vuosien jälkeen museotavaraa.

– Lankapuhelinliittymistä katoaa sellaiset 10–20 prosenttia joka vuosi. Nyt niitä on esimerkiksi Anvialla jäljellä 30 000. Ne hiipuvat siihen malliin, että saa nähdä tarjoammeko enää kymmenen vuoden päästä koko palvelua, kuvaa kehitystä Anvia Telecom Oy:n toimitusjohtaja Harri Suokko.

Pohjalaismaakunnissa lankaliittymien määrä on kymmenessä vuodessa puolittunut ja vauhti vain kiihtyy. Mutta hurjempaa tahtia vähenevät itse puhelut.

Taulukosta hahmottuu kiinteästä lankapuhelimesta soitettujen puhelujen nopea väheneminen
Lankapuhelimella soittelu kuihtuu pois hyvää vauhtia. Viime vuonna soitettiin enää noin satamiljoonaa puhelua. Anna Wikman / Yle

Kuka soittaisi lankaliittymääni?

Operaattoreilla on vaikeuksia pitää kiinteää verkkoa kannattavasti yllä, koska puheluista ei kerry katetta aiempaan malliin. Yksityistalouksista enää yksi prosentti on pelkän lankaverkon puhelimen varassa.

Anvia onkin päättänyt nostaa yritysasiakkaiden lankaliittymien perusmaksun lähes kolminkertaiseksi kustannusten kattamiseksi.

– Perusmaksuja ollaan korottamassa lähiaikoina. Liittymien vähäisen käytön takia joudumme nostamaan perusmaksua, mutta laskemme samalla minuuttihintoja. Jos puhelimella puhutaan paljon, niin muutos on aika pieni, kertoo toimitusjohtaja Harri Suokko.

Peruskuukausimaksu nousee yrityksissä vajaasta kahdeksasta eurosta lähes 23 euroon. Neuvottelut yrittäjien kanssa ovat käynnissä. Harri Suokon mukaan yrityksissä käydään nyt läpi faksit, puhelinvaihteet sekä murtohälyttimien liittymät. Turhat karsitaan pois ja osa korvataan mobiililiittymällä.

Entistä harvempi omistaa saatikka käyttää lankapuheölinta muuten kuin töissä.
Yrityksissä lankapuhelimia vielä käytetään, mutta nyt pohjalaisyrityksissä käynnistyy liittymien karsinta.Anna Wikman / Yle

Mobiililiittymä kuparilangan tilalle

Anvia lupaa, että tässä yhteydessä yksityisten asiakkaiden kiinteisiin liittymiin hinnankorotuksia ei ole tulossa. Muutoksia joudutaan silti kiihtyvään tahtiin tekemään myös yksityisten puhelinliittymiin.

Sähköyhtiöt ovat upottamassa sähköjohtonsa myrskyiltä suojaan maan poveen. Samalla haja-asutusalueilla sähkötolpat katoavat ja puhelinlangallekaan ei löydy kannatinta.

– Me olemme isolta osalta sähköverkkoyhtiöiden pylväissä vuokralla. Kun he pudottavat linjansa maahan meidän on pohdittava, kannaattako meidän rakentaa kupariverkkoa uudestaan, sanoo Harri Suokko.

Tänä vuonna tiedetään jo, että ainakin Lapualla, Alahärmässä, Seinäjoella, Kurikassa, Isossakyrössä ja Ilmajoella tapahtuu näin. Suokon mukaan näitä ongelmia tulee satoja ja jopa tuhansia ratkaistavaksi. Tämäkin vähentää lankaliittymien määrää.

– Tilalle voidaan asentaa mobiilipohjainen laite. Se on samanlainen kuin vanha lankapuhelin, mutta toimii mobiiliverkon kautta, sanoo Anvia Telecom Oy:n toimitusjohtaja Harri Suokko.