1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi lähdit keskustan ehdokkaaksi? Viisi tarinaa – "Minut ylipuhuttiin"

Keskustan kuntavaaliehdokkaiden joukossa on muun muassa Vietnamista Suomeen tulleen pakolaisen poika ja Kuopiossa asuva tunnettu näyttelijä.

kuntavaalit
Grafiikka
Hanna Mutanen

"Teen maahanmuuttajien parissa työtä. Haluan edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Minulla on palo siihen, että haluan lisätä tietoisuutta vähemmistöryhmien asioista. Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja olen ollut kiinnostunut politiikasta pitkään.

Keskusta on mielestäni hyvä keskitien kulkija. Politiikassa vaaditaan kompromissihakuisuutta. Keskustan arvoista minua puhuttelevat eniten tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja ympäristötietoisuus. Minulle on tärkeää keskustan tavoitteista erityisesti kestävä luontosuhde.

Isäni on myös toiminut Pohjois-Savossa kunnanjohtajana koko lapsuuteni ajan. Hän on ollut aina keskustan jäsen. Sieltä on kummunnut tämä kiinnostus."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista
Raija Koskiranta

"Jouduin kuntapolitiikkaan alun perin puolipakosta, kun kylän keskustaväki pyysi minua ehdokkaaksi. Kun on pieni kunta, ehdokkaita yritetään hakea joka puolelta. Tämä oli silloin pieni maalaiskylä Noormarkussa. Minut ylipuhuttiin lähtemään ehdokkaaksi ja pääsin ensi yrittämällä läpi.

Sitten kuntaliitos aiheutti sen, että halusin ajaa myös syrjäseutujen asiaa, kun Pori laajentui voimakkaasti. Aika vähän on ehdokkaita ja valtuutettuja täältä reuna-alueilta. Tiedän, mitä ongelmia on, kun asuu täällä reunoilla. Olen itse asunut myös ihan keskikaupungilla. Se, mitä tänne saadaan, ei ole toisilta pois.

Olen nyt ollut kaksi kautta valtuutettuna. Yhden kauden Noormarkun valtuustossa ja yhden kauden Porin valtuustossa.

Olin alussa sitoutumattomana ehdokkaana, koska en ollut ollut politiikassa aiemmin yhtään mukana. Kun on maatalousyrittäjä, niin kyllä keskusta ajaa kaikista eniten maaseudun ihmisten asioita. Kun kuuntelee noita toisia puolueita, niin allekirjoitan osan SDP:n ajatuksista, mutta yhtä hyvin myös osan kokoomuksen ajatuksista. Ehkä keskusta on se oikea paikka siinä välissä."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Nguyen Thanh Tri

"Olen asunut Suomessa 20 vuotta. Isäni oli ensimmäisiä venepakolaisia 1980-luvulla. Kun hän oli asunut Suomessa tarpeeksi kauan, hän sai minut tuotua tänne. Asuin siihen asti mummon kanssa Vietnamissa. Suomessa oli rankkaa käydä koulua, kun ei osannut kieltä.

Kun olin ysiluokalla vanha rehtorini, joka on myös keskustalainen, kysyi innostuisinko lähtemään mukaan politiikkaan. Ajattelin, että sitä kautta pystyy vaikuttamaan. Siitä se lähti. Aluksi olin ammattikoulun edustajana nuorisovaltuustossa ja nyt olen ollut kaksi kautta jäsenenä lautakunnissa. Lähdin politiikkaan mukaan, koska siten pystyn konkreettisesti toteuttamaan asioita

Silloin en tiennyt puolueista mitään. Kun rehtori sanoi olevansa keskustasta ja kysyi ensimmäisenä, ajattelin, että mennään sitten keskustan listalle. Tähän päivään asti olen jäänyt keskustan listalle ehdolle. Mielestäni kaikissa puolueissa on omat arvonsa. Keskustalla on hyviä juttuja, mutta on myös huonoja juttuja."

Harri Peltola

"Haluan vaikuttaa asioihin ja sivusta huutamalla ei voi vaikuttaa. Jos ei ole mukana, ei voi vaikuttaa. Olin ollut joissain muissa omaan ammattiin liittyvissä luottamustoimissa ja sitä kautta tuli mieleen, että ehkä kunnankin asioihin voi vaikuttaa helpoimmin olemalla mukana. Minulla on nyt takana 13 vuotta valtuustossa.

Keskustan arvot ovat lähellä omaa arvomaailmaani. Se, että huolehditaan yhdessä siitä, että asiat järjestyvät. Tietenkin, kun asuu täällä syrjäisellä maaseudulla näkemys siitä, että koko Suomessa pitää olla elämää."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.
Ismo Apell

"Olen pienviljelijän poika Kiuruvedeltä. Sieltä tuli siirryttyä teatterikouluun Helsingin oravanpyörään. Kaksikymmentä vuotta riitti siellä. Löysin itseni täältä savolaisesta karusellista.

Nyt kun minä juurruin tänne Kuopioon ja sain tehtyä sen päätöksen, että kyllä tämä on kotikaupunkini, näin hyvin tärkeäksi ryhtyä vaikuttamaan asioihin. Asioista valittaminen ei ole se tapa niitä viedä eteenpäin, vaan pyrkiä olemaan siellä päättämässä niistä asioista, mistä valitetaan.

Minulla ei ole aikaisemmin ollut puoluekirjaa, eikä taida ihan virallisesti tälläkään hetkellä olla. Viime kesän lopulla taisin jossain sivulauseessa sanoa, että olen kiinnostunut kunnallispolitiikkaan lähtemisestä, silloin kokoomuksesta lähestyttiin puhelimitse. Kuuntelin ja kyselin. Saman jutun tein demarien kanssa. Se kuva, joka minulla oli näistä puolueista ja niiden ideologioista vahvistui: kokoomus on liian kylmä ja kova, demareista en löytänyt sitä pienyrittäjää tukevaa puolta.

Keskustaan soitin itse. Keskustassa arvot ovat sujuvasti punaisten ja valkoisten välissä."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lisää kuntavaaliehdokkaita löytyy Ylen vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Ehdokkaiden kuvat on saatu keskustan ja ehdokkaiden kampanjamateriaaleista.

Lue seuraavaksi