1. yle.fi
  2. Uutiset

Fed ei pettänyt markkinoiden odotuksia – Yhdysvaltain keskuspankki nosti taas korkoa

Koronnoston taustalla talouden vahva veto.

Yhdysvaltain keskuspankki
meklari tietokoneensa ääressä
New Yorkin pörssi.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkoi joulukuussa aloittamaansa koronnostojen sarjaa.

Pankki nosti odotetusti ohjauskorkoaan jälleen 0,25 prosenttiyksikköä yhteen prosenttiin. Yhdysvaltain korko on siis jatkossa 0,75–1,00 prosentin välillä.

Päätös oli täysin odotettu, sillä keskuspankki oli ennen kokousta viestinyt selväsanaisesti nostavansa ohjauskorkoa. Markkinat olivat jo hinnoitelleet eli ottaneet huomioon Fedin korkomuutoksen, joten suuria markkinareaktioita tuskin nähdään.

Koron nostamisesta huolimatta Yhdysvaltain korkotaso on yhä matala. Se tukee maan talouden vahvistumista myös jatkossa.

Yhdysvaltain keskuspankin rakennus Washington D.C.:ssä.
Yhdysvaltain keskuspankin rakennus Washington D.C.:ssä.Shawn Thew / EPA

Hintojen nousu yksi syy

Koronnoston perustelut olivat nyt hyvin samankaltaiset kuin edellisellä kerralla, viime vuoden joulukuun puolivälissä.

Keskuspankki perusteli koronnostoa inflaation kiihtymisellä ja työmarkkinoiden myönteisellä kehityksellä. Tuoreimpien tilastojen mukaan Yhdysvaltojen työllisyystilanne on parantunut entisestään.

Inflaatio on ollut viime kuukausina yli keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen. Myös työmarkkinoilla ollaan lähellä täystyöllisyyttä.

– Yhdysvaltojen taloudessa on nyt hyvä vire päällä. Se näkyy myös keskuspankin talousennusteissa. Näkymät ovat hyvät, varainhoitoyhtiö FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen sanoo.

Suomen vientikin voi piristyä

Keskuspankki nostanee korkoa tänä vuonna vielä kaksi kertaa. Markkinoilla koron odotetaan nousevan seuraavan kerran kesäkuussa.

– Yhdysvaltain talouskasvun odotetaan nopeutuvan tänä ja ensi vuonna osittain uuden presidentin Donald Trumpin elvyttävän talouspolitiikan takia, Hirvonen selvittää.

Jos markkinat tulkitsevat koronnostojen tahdin kiihtyvän, niin dollari vahvistunee. Myös osakekurssit nousevat, jos koronostot kiihtyvät Yhdysvaltain talouden vahvistumisen takia.

Dollarin vahvistuminen heikentäisi euron kurssia. Tämä taas olisi hyvä asian Suomen ja koko euroalueen viennin kannalta.

Osakemarkkinat voivat puolestaan niiatakin: maailman seuratuin osakeindeksi Dow Jones on noussut tasaisesti vuodesta 2009 lähtien. Tänä vuonna indeksi ylitti ensimmäistä kertaa maagisen 20 000 pisteen rajan.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi