Syömishäiriöistä selvinnyt Anu: "Laihuutta ihailtiin, kaikki laihduttivat"

Oulussa parintuhannen kutsuntaikäisen joukosta on havaittu syömishäiriöitä lähes joka kymmenenneltä. Syömishäiriöliitossa kiitellään tuoretta tutkimusta, joka valottaa ongelman laajuutta entisestään.

syömishäiriöt
Anu Saviharju on saanut syömishäiriönsä hallintaan, mutta ei usko parantuvansa koskaan.
Anu Saviharju on saanut syömishäiriönsä hallintaan, mutta ei usko parantuvansa koskaan.Wasim Khuzam / Yle

Nuori oululainen perheenäiti Anu Saviharju ymmärsi vasta pitkän ajan kärsittyään, että paha olo johtui syömishäiriöstä. Pahimman yli päästyään hän on valmis kertomaan sairaudestaan.

Aluksi laihduttaminen tuntui normaalilta, kun kaikki laihduttavat ja joka paikka on täynnä laihuuden ihailua, Saviharju muitelee. Sairastumisesta puhuminen hävetti.

– Tuntui nololta ja ahdistavalta. Siitä oli hankala puhua kenellekään.

– Laihduttaminen ja syöminen hallitsivat elämää. Näen nyt, että sinulla on ongelma siinä vaiheessa, kun ruoka hallitsee sinua, etkä sinä ruokaa, Anu Saviharju pohtii.

Anu ei joutunut syömishäiriössä sairaalahoitoon. Häntä auttoi keskustelu ja varsinkin lähipiirin ymmärtäväinen tuki.

Nykyisin Anu Saviharju antaa läheistukea toisille Syömishäiriöliiton kautta. Silti hän ei uskalla väittää olevansa terve.

– Tästä ei ehkä koskaan parane täysin. Mutta pystyn elämään sen kanssa. Ja se riittää.

Häiriö jää usein toisen diagnoosin varjoon

Syömishäiriöissä suhde ravintoon, liikuntaan ja painonhallintaan vääristyy. Häiriön taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa.

– Täsmällistä tilastointia syömishäiriöistä ei ole tehty. Osittain ne jäävät jonkin toisen diagnoosin alle, kuten masennuksen, kertoo vt. toiminnanjohtaja Tanja Tiainen Syömishäiriöliitosta.

Nuori nainen vaa'alla
Syömishäiriöissä suhde ravintoon, liikuntaan ja painonhallintaan vääristyy.Comstock

Liiton laskelmien mukaan yleisimmästä ahmimishäiriöstä kärsii jossakin elämän vaiheessa arviolta 100 000 suomalaista. Laskelmien mukaan 27–47-vuotiaista 69 000 on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut psykiatrisen häiriön kriteerit täyttävän syömishäiriön.

Ahmintahäiriö näkyy entistä selvemmin

Syömishäiriölitton toiminnassa ahmintahäiriö näkyy hyvin vahvasti.

– Poikien ja miesten syömishäiriöt erottuvat yhä vahvemmin, Tanja Tiainen kertoo.

Ahmintahäiriö on vasta jokin vuosi sitten saanut oman Käypä hoito -luokituksen. Se tunnistetaan siksi helpommin.

Tanja Tiainen kuvailee, että ahmintahäiriössa potilaan pään isäinen maailma on hyvin samankaltainen, kuin kaikissa muissakin syömishäiriöissä. Ulospäin se näkyy niin, että laihdutuspyrkimyksiä on paljon, mutta ne päättyvät hallitsemattomaan ahmintaan.

– On ahdistusta, pelkoja ja masennusta. Päänsisäinen maailma on kaaosmaista ja mustaa. Erotuksena muihin syömishäiriöihin; siinä ei ole kompensaatiokeinoja eli pakkoliikuntaa, oksentamista tai muita kompensaatiokeinoja.

Kutsuntaikäisten syömishäiriöt yllättivät

Syömishäiriöliitossa kiitellään tuoretta oululaistutkimusta, jonka ansiosta ongelman laajuudesta miehillä ja pojilla tiedetään nyt enemmän.

Tutkija Marjukka Nurkkalan tuoreesta MOPO-projektiin liittyvästä aineistosta ilmenee, että Oulussa kutsuntaikäisistä miehistä joka kymmenes kärsii jostakin syömishäiriöstä.

Maha
Ylipainoisilla syömishäiriöoireilu on kaksi kertaa yleisempää kuin koko ikäluokassa. Yle

Ylipainoisilla syömishäiriöoireilu on kaksi kertaa yleisempää kuin koko ikäluokassa.

Tytöillä ongelman laajuus on jo aiemmin todettu yhtä laajaksi.

– On aika yllättävää, miten yleistä syömishäiriöoireilu yleensäkin on kutsuntaikäisillä miehillä. Kertooko tämä jotain siitä, miten nykypäivänä suhtaudutaan syömiseen ja painoon, Marjukka Nurkkala pohtii.

Nurkkala uskoo, että median välittämä pinnallinen mieskuva vaikuttaa syömishäiriöiden taustalla.

– Mutta ennen kaikkea siihen vaikuttaa yhteiskunnassa vallitseva suhtautuminen ylipainoisuuteen. Ylipainoiset leimataan tietynlaisiksi ihmisiksi. Nuoret ovat aikuisia herkempiä muiden arvostelulle, Nurkkala sanoo.