Miksi tätä ei aikaisemmin keksitty? Pullollinen suomalaista puhdasta ilmaa 17 eurolla

Suomalaisen ilman hinta on nyt määritelty. Eteläpohjalais-lappilainen yritys myy pullotettua ilmaa matkamuistoksi turisteille.

matkailu
Toimitusjohtaja Jouni Aura nauttii pullotetusta eteläpohjalaisesta ilmasta.
Toimitusjohtaja Jouni Aura nauttii pullotetusta eteläpohjalaisesta ilmasta.Olli Koski/Yle

Teuvan Norinkylässä nautiskellaan kauniista kevätpäivästä. Aurinko paistaa ja ilma on raikas – vaikka me tosin nautimme ilmamme pullotettuna.

Toimitusjohtaja Jouni Auran esittelemässä aerosolipullossa on puhdasta eteläpohjalaista ilmaa noin puoleksitoista minuutiksi. Hintaa ilmapullolla on vajaat 17 euroa.

Lappilaista ilmaa saa saman verran kolme euroa kalliimpaan hintaan.

– Pallastunturilla on mitattu Euroopan puhtain ilma. Sillä me perustellaan tämä korkeampi hinta, Jouni Aura sanoo. Aura on ilmaa pullottavan yrityksen toimitusjohtaja.

Mikä tekee Suomesta ainutlaatuisen?

Lively Air (siirryt toiseen palveluun) on kuuden nuoren perustama yritys, joka pullottaa suomalaista ilmaa. Yritys sai alkunsa vuonna 2016, kun Jouni Aura ja Intiasta kotoisin oleva Rathan Kumar miettivät, mikä tekee Suomesta ainutlaatuisen erityisesti intialaisen tai kiinalaisen silmissä.

– Vastaus oli puhdas luonto. 90 prosenttia maailman väestöstä hengittää saastunutta ilmaa. Me suomalaiset otamme puhtaan ilman joskus itsestäänselvyytenä, koska sitä on kaikkialla Suomessa, Jouni Aura sanoo.

Aura muistaa lukeneensa artikkelin kanadalaisesta ilmaa myyvästä yrityksestä. Artikkelilla on tärkeä rooli yrityksen perustamisessa.

– Joku oli kommentoinut sitä, että ”tähän kaatuu suomalainen yrittäjyys, kun ei ole tarpeeksi pokkaa”, Aura naurahtaa ja sanoo, että tuolla hetkellä haaste oli heitetty ja vastaanotettu.

LivelyFinland -pullossa on nelisen litraa Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla pullotettua suomalaista ilmaa.
LivelyFinland -pullossa on nelisen litraa Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla pullotettua suomalaista ilmaa.Olli Koski/Yle

Matkamuistoksi sopivissa pulloissa

Lively Airin toiminta-ajatus on myydä ilmaa matkamuistoksi Suomeen tuleville turisteille.

Eteläpohjalaista ja lappilaista ilmaa pullotetaan Teuvan Norinkylässä ja Pallastunturilla.

Yhdessä 405 millilitran pullossa on vähintään neljä litraa paineistettua ilmaa.

– Jos nappia pitää pohjassa, se on noin 1,5 minuuttia. Aluksi tuulahdus on vähän kovempi ja hidastuu loppua kohden. Kun paine on sama pullon sisällä kuin ulkopuolella, tuulahdus loppuu, Aura sanoo.

Pullon koko on tarkkaan mietitty niin, että sen saa pakata lentokoneen ruumaan ja niitä saa kerralla kuljettaa enintään neljä.

Standardien mukaista ilmaa

Yritys on kehittänyt tuotantoprosessin, jonka avulla ilmaa kerätään ja pullotetaan. Tuotantotilat Norinkylässä ovat liikesalaisuus, eikä niihin päästä kuvaamaan.

Aura kertoo, että prosessissa varmistutaan siitä, että ilma pullossa pysyy yhtä puhtaana kuin luonnossa.

– Ilmanhan kuuluu olla hajutonta ja mautonta. Kaikki ilmamme vastaa Eurooppalaisen hengitysilmastandardin vaatimuksia ja yksi osa sitä on hajuttomuus ja mauttomuus, Aura sanoo.

Jouni Auran mukaan yrityksen markkinoiden pääkohdealuetta ovat tulevaisuudessa Aasia, Intia ja Iran. Tavoite on laajentaa vientiä varten tuotevalikoimaa nykyisestä pullosta suurempiin, esimerkiksi vesitilavuudeltaan 700 millilitran pulloihin, joissa ilmaa on seitsemisen litraa. Usko tuotteeseen on kova – ja ensimmäiset pullot jo maailmalle myyty.

"Koska ilmastonmuutos"

Jouni Auran mukaan yksi tärkeä osa toimintaa on se, että yrityksen hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni tai jopa negatiivinen.

– Henkilökohtaisesti se on minulle tosi tärkeää. Jokaisen myydyn pullon olemassaolo johtaa siihen, että hiilidioksidia vähenee ilmastosta vähintään sadan kilon edestä, Aura sanoo.

Jokaisesta myydystä pullosta yritys myös tekee lahjoituksen, jolla istutetaan Afrikkaan kaksi uutta puuta saasteita sitomaan ja hiilidioksidin määrää vähentämään.

– Koska ilmastonmuutos on suurin uhka, mikä ihmiskunnalla on koskaan ollut, Aura perustelee.

Pullojen kokoa korjattu 16.3.2017 kello 7.34.