Forssan Ohjaamo nostaa nuoria ylös työttömyyden alhosta: "Kukaan ei pärjää enää yksin"

Nuorisotyöttömyyden kitkemisen toivotaan nousevan pintaan kuntavaalien tiimellyksessä Forssassa.

nuoret
Ohjaamon kahvipöydässä vasemmalta Sarianna Salmivalli, Markus Töhönen, Suvi Ihamäki, Jukka Lidman ja Tuulia Viskari
Ohjaamon kahvipöydässä vasemmalta Sarianna Salmivalli, Markus Töhönen, Suvi Ihamäki, Jukka Lidman ja Tuulia Viskari.Eeva Hannula / Yle

30-vuotias Markus Töhönen työskenteli pitkään koulunkäyntiavustajana. Kun hänet siirrettiin vaikeavammaisten koulunkäyntiavustajaksi, muuttui työn luonne paljon. Alkoi tuntua siltä, että hän oli väärä ihminen väärässä ammatissa, sillä häneltä edellytettiin jo hoitotyötä. Mieli paloi jatko-opintoihin aivan toiselle alalle.

Töhönen on päätöksensä tehnyt, jättänyt entisen työnsä ja aikoo hakeutua uusiin opintoihin. Hän sanoo miettineensä paljon itseään: esimerkiksi miksi hän ei ole pärjännyt samalla tavalla kuin pontevat läheisensä, perheensä ja tuttunsa.

– Samanikäiset ihmiset ympärillä perustavat perheitä, menevät naimisiin, saavat lapsia ja heillä on työ. Heillä on koulutus, heillä on kaikki. Katsot sitä itse vierestä ja mietit, mikä sinussa on vikana, kun et pysty samaan! Tällaisia ajatuksia ei vain pääse pakoon.

Lyhytkin jakso työttömänä saattaa olla nuorelle kova paikka. Työttömyys syö itsetuntoa, se pistää epäröimään omia valintoja, se jarruttaa koko elämää.

– On hankalaa, jos ihmisestä tuntuu, että on vähän kaikessa huono eikä ole mitään spesiaaliosaamista, sanoo 20-vuotias Suvi Ihamäki.

– Jo ammatinvalinta on hankalaa henkisesti. Sinulla ei ole mitään käryä siitä, mihin menet, osaatko edes mitään. Sitten sitä vaan on hämmentynyt, hän sanoo.

Ohjaamo auttaa oman polun löytämisessä

Monen nuoren on omin neuvoin vaikea pyristellä irti työttömyydestään – vaikka tietääkin, että työnhakuun tai opiskelupaikan etsintään kannattaisi ryhtyä nopeasti. Tämän tietävät Forssan Ohjaamon työntekijät.

Nuorille töitä ja koulutusta välittävässä Forssan Ohjaamossa ajatellaan, että vastuu nuorten työllistämisestä kuuluu kaikille. Kaikkien tulee huolehtia siitä, ettei nuori jää ikävöimään elämää kotiinsa ja hengailemaan työttömänä pitkiäkin aikoja.

Talkoisiin toivotaan eri viranomaisia ja yrityksiä. Ohjaamo osaltaan sovittelee kullekin nuorelle sopivan työ- tai opiskelupaikan. Ohjaamon projektipäällikkö Jukka Lidman ymmärtää hyvin, että nuoria hämmentää.

– Tämä on mahdollisuuksien maailma! Meillä on tosi paljon vaihtoehtoja. Pitää vain löytää se oma polku. Tärkeää on tietää, että tukea ja apua on saatavilla. Täältä löytää tukea, vieressä kulkijoita ja neuvoja.

Markus Töhönen alkaa hymyillä. Hän löysi Ohjaamosta varmuutta, että löytää vielä oman juttunsa.

Vahvuuksia kohti yhdessä

Ohjaamoon tulevat ovat monenkirjava joukko. On heitä, jotka tietävät, minne haluavat töihin tai opiskelemaan – ja heitä, jotka ovat jollain tavalla luovuttaneet. Ensimmäiseksi Ohjaamossa kysytään "Mitä sulle kuuluu?".

– Ensin me katsotaan tilanne, mitä nuorelle kuuluu. Sitten mietitään, mitkä ovat nuoren vahvuudet, mitä kohden nuori haluaa lähteä. Kaikki perustuu siihen, mikä on nuoren tavoite.

Jukka Lidman muistuttaa, että Ohjaamo ei itsessään kykene nuoria auttamaan. Tärkeintä on nyt se, että työnantajat, viranomaiset ja julkinen sektori tekevät tiivistä yhteistyötä.

– Nuorten työllistäminen on meidän kaikkien yhteinen asia, ja meidän täytyy saada yhteisillä talkoilla asiaa eteenpäin. Kukaan ei pärjää enää yksin! Nuori pitää nostaa ylös yhteistyöllä, työllä, tuella ja neuvonnalla, sanoo Jukka Lidman.