1. yle.fi
  2. Uutiset

Voi tätä ilon päivää! - Sulkavan insinööriperheessä riemuitaan nopeista nettiyhteyksistä

Neljä vuotta sitten Yle kertoi diplomi-insinööristä, joka poltti päreensä pätkivien nettiyhteyksien kanssa. Tänä keväänä Partasilla on iloittu reippaista 4G-nopeuksista.

matkaviestinverkot
Kari Partanen.
Petri Vironen / Yle

Kari ja Ritva Partanen olivat helisemässä neljä vuotta sitten. Naapurikaupungin puhelinyhtiö purki alle kymmenen vuotta sitten Wimax-verkon tekniikan vanhentumisen takia.

Yritysten johtotehtävissä työskennellyt pariskunta oli jäämässä nettimottiin, josta piti poistua parinkymmenen kilometrin päähän Sulkavan kirkonkylälle, jos hoidettavana oli kiireinen tehtävä.

3G-verkko saatiin hädin tuskin tupaan katolle ripustetun antennin avulla. Kaista pilkkoutui heti, kun naapuri tai ohiajavan tukkirekan kuljettaja puhuivat saman operaattorin verkkoon.

– Se oli tuskallista aikaa, kun verkko rupesi vaan himmenemään. Piti sopia vaimon kanssa vuoroista, että tulimme jotenkin toimeen. Pohdin, että kukahan naapureista nyt kytkeytyi verkkoon, kun yhteys katosi.

Välillä Partasten talon katolle vietiin antenni, joka haarukoi eri operaattoreiden verkoista sillä hetkellä parhaan kaistan.

– Sillä päästään megan, kolmen ja joskus jopa kymmenen megan nopeuteen. Liikkuvan kuvan kanssa oltiin siinä ja siinä. Ping eli vasteaika oli huono.

Nyt on hymy herkässä. 50 megan nopeus löytyy milloln tahansa.

Kari Partanen

Tämän vuoden alussa Partasilla koitti ilon ja riemun päivä. Neljän kilometrin päähän tuli tuore 4G-lähetin. Partaset hankkivat uuden, kevyen pöytämallisen reitittimen, joka jakaa yhteyden tupaan ja pihapiiriin.

– Nyt on hymy herkässä. 50 megan nopeus löytyy milloin tahansa, Kari Partanen ylpeilee jo eteisessä. Vakuudeksi mies pyöräyttää läppärin nopeustestin pyörimään: Latausnopeus painuu yli 50 megabitin sekunnissa ja latausnopeus jää karvan alle.

Kari Partanen työskentee edelleen useiden yritysten hallituksissa.
Kari Partanen.Petri Vironen / Yle

– Nyt saa lapset ja lapsenlapset tulla ja kaikille riittää. Meitä taitaa olla kesällä parhaimmillaan parikymmentäkin henkeä. Ohiajava rekkakaan enää vaikuta, Partanen tuumii.

4G-yhteyksien takana on Soneran ja DNA yhdessä omistama Suomen Yhteisverkko Oy. Se sai viranomaiselta poikkeusluvan rakentaa kahden operaattorin yhteisen verkon Pohjois- ja Itä-Suomeen, jossa harvan asutuksen takia erillisten verkkojen rakentaminen olisi taloudellisesti hankalaa.

Suomen Yhteisverkko sai urakkansa valmiiksi vuoden 2016 lopulla. Verkko kattaa 50 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 15 prosenttia asukkaista.

Yhteisverkon toimitusjohtaja Antti Jokinen pitää Partasten saamia nopeuksia odotettuina.

Taajamissa pitäisi päästä sataan ja haja-asutusalueella juuri tuohon viidenkymmenen nopeuteen

Antti Jokinen

– Hyvältähän tuo kuulosta. Taajamissa pitäisi päästä sataan ja haja-asutusalueella juuri tuohon viidenkymmenen nopeuteen, Jokinen sanoo.

Kari Partanen muistuttaa, ettei hyvä yhteys synny maaseudulla sentään sormia napsauttamalla.

– Yllättävän monta asiaa piti olla just eikä melkein, mutta nyt on kerta kaikkiaan hyvät yhteydet. Mutta sitä vielä ihmettelen, että he eivät myynnin ammattilaisina ilmoittaneet meille asiakkaille mitään. Olisivat lähettäneet vaikka tekstiviestin tai sähköpostin.

– Meidän piti ihan poissulkemismenetelmällä selvittää paras yhteys. Meiltä se kävi, kun olemme molemmat insinöörejä, mutta ei se ruljanssi helposti tavan tallaajalta onnistu.

Yhteisverkko aloitti urakkansa Lapista ja jatkoi siitä Kainuun kautta Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon kautta Etelä-Karjalaan. Kaikki entiset lähettimet purettiin pois ja asenettiin uudet tilalle.

– Toki pitkälti entisiin mastoihin, mutta kyllä niitä tänäkin vuonna parikymmentä uutta rakennetaan.

Antti Jokisen mukaan uusi verkko kestää liikenteen ja käyttäjien määrän lisääntymisen, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Ongelmia tulee vastaan, kun suuri joukko ihmisiä kokoontuu tapahtumaan tai samaan paikkaan viettämään hiihtolomaa.

– Lapin hiihtokeskuksiin on jo lisätty kapasiteettia. Itä-Suomen osalta ensi kesä on ensimmäinen, jolloin verkon kapasiteettia testataan käytännössä. Uskon, että se kestää lisääntyvän käytön, mutta jos ongelmakohtia ilmenee, lisätään kapasiteettia, Antti Jokinen lupaa.

Kari Partanen kiittää uutta verkkoa, jota perheessä tarvitaan työn lisäksi muun muassa kansainvälisen median seuraamiseen.

Lue seuraavaksi