1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saanasta tulee maailman suurin valotaideteos – sininen tunturi juhlistaa Suomea itsenäisyyspäivän alla

Saana-tunturin valaisua Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi on harjoiteltu Kilpisjärvellä. Ensi joulukuussa tehtävä Saanan valaisu siniseksi on yksi valotaiteilija Kari Kolan itsenäisyyden juhlavuoden teoksista.

Saana valaistaan ensi joulukuussa siniseksi. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Jättiläisen silitysrautaa muistuttava Saana on monelle tuttu. Yli kilometrin korkuinen tunturi nousee Kilpisjärven rantamailta. Alarinteen peittää tuuhea tunturikoivikko, sen yläpuolella on vihertävää paljakkaa ja lakiharjanne on tummanpuhuvaa kalliopahtaa. 

Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola on käynyt Kilpisjärvellä pienestä pitäen. Hän halusi tehdä Saanasta yhden valoteoksen itsenäisyyden juhlavuoden teossarjaansa Luminous Finland 100.

Ensi joulukuun 4. ja 5. päivä eli juuri itsenäisyyspäivän alla valotaiteilija Kari Kola työryhmänsä kanssa valaisee Saanan siniseksi. Valoteoksen on määrä näkyä kolmeen valtakuntaan Suomeen, Norjaan ja Ruotsiin, joiden rajat risteävät täällä Kilpisjärvellä.

Tällaisia suurtehovalonheittimiä tarvitaan pari sataa Saanan rinteille. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Tapasimme viime viikolla taiteilija Kari Kolan työryhmineen Saanan juurella suunnittelemassa teoksen toteutusta. Kolan mukaan homma on työläs ja vaatii paljon erikoislaitteita ja erikoisihmisiä.

– Meillä valaistava pinta-ala on 2,2 miljoonaa neliömetriä, että hyvä tästä tullee, se (Saana) muuttuu aika paljon.

Neljä kilometriä suurtehoheittimiä tunturin juureen

Valotaiteilija Kari Kola esitteli meille yhtä sinivaloista suurtehoista led-valonheitintä Kilpisjärvellä maaliskuun alkuillan hämärässä. Kun niitä ensi joulukuun 4. ja 5. päivä on pari sataa Saanaa valaisemassa, niin voi kuivitella, että näky tulee olemaan vaikuttava kaamosajan hämärässä ja pimeässä.

Suurtunturin kokoisen teoksen mahdollistaa led-tekniikka.

– Kyllä ledipohjaista on kaikki. Mennään tummaan siniseen sävyyn, millään muulla kuin ledillä on äärimmäisen hankalaa saada tämmöisiä tehoja, Kola sanoo.

Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Taiteilija toivoo kirkasta ja rauhallista säätä tietäen, että Jäämeren lähellä näillä Käsivarren suurtuntureilla äkisti vaihtuvat ja rajut sääolot ovat hyvin mahdollisia. Tänä talvenakin myrsky on puhaltanut yli 30 metriä sekunnissa.

Neljä rekkakontillista tavaraa Saanalle

Tunturiteoksen pinta-ala on kuin 120 Helsingin Olympiastadionia. Valoja tulee 4 - 4,5 kilometrin matkalle Saanan alarinteeseen pari sataa kappaletta. Piuhaa tarvitaan paljon ja aggregaatteja jauhamaan sähköä. Tavaraa Kilpisjärvelle tulee neljä rekkakontillista.

Kari Kolan itsenäisyyden juhlavuoden Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuuteen kuuluu kuusi teosta.

Ensimmäinen teoksista oli heti tämän vuoden alussa toteutettu Helsingin Töölönlahti. Muut ovat ensi marraskuussa tehtävä Savonlinnan Olavinlinna ja joulukuussa toteutettavat Oulun Kuusisaari, Kilpisjärven Saana-tunturi ja Turun linna Turussa. Valtioneuvoston kanslia on valoteoskokonaisuuden päätukija.