Hyppää sisältöön

Geert Wilders toi äänestyspaikalle kansainvälisen mediasirkuksen

Vapauspuolueen johtaja äänesti Haagissa, ja paikalle kerääntyi valtava määrä toimittajia ja kameroita.

Geert Wilders puhuu kameroille

HAAG Ala-asteen koulun piha Haagin siistissä rivitalolähiössä täyttyi toimittajista ja kuvaajista hyvissä ajoin aamulla ennen kuin Vapauspuolue PVV:n johtajan Geert Wildersin oli määrä äänestää koululla.

Toimittajat arvailivat, mistä suunnasta Wilders ilmestyisi paikalle. Kun poliisien saattama iso musta BMW pysähtyi koulun kulmalle, joukko toimittajia ja kuvaajia spurttasi kohti lähestyvää valkotukkaa ja turvamieskaartia.

– Alankomaiden vaaleissa on isot panokset. Voitimme tai hävisimme, olemme jo nyt jättäneet jälkemme näihin vaaleihin, Wilders sanoi.

Koraanikieltoa ja moskeijoiden sulkemista ajava poliitikko kiisti levittävänsä vihaa ja kiihkoajattelua kampanjassaan. Vapauspuolueen suosio todistaa, että se ei ole mikään ääriliike, hän väitti.

– Tavalliset ihmiset, jotka haluavat maansa takaisin, tulevat toivottavasti tänään äänestämään sankoin joukoin, Wilders sanoi ja asteli sisään kouluun äänestämään.

Populistijohtaja otti kaiken irti kansainvälisestä huomiosta, ja jäi äänestämisen jälkeen haastateltavaksi satapäisen toimittajalauman eteen.

– Mitä sanottavaa teillä on Slovenian kansalle, huusi joukosta slovenialaistoimittaja.

Muita äänestäjiä Wilders ei innostanut

Lopulta Wildersin autosaattue ajoi pois, toimittajat pakkasivat tavaransa ja koululle alkoi ilmestyä myös paikallisia äänestäjiä. Kukaan haastatelluista ei tunnustautunut Wildersin kannattajaksi.

– Vihaan kaikkea mitä hän edustaa, sanoi Jochem, joka ilmoitti äänestävänsä liberaalia D66-puoluetta.

Jochem kertoo vihaavansa Wildersin politiikkaa Kuva: Yle

– Wilders on liian radikaali. Hänestä ei tulisi hyvää pääministeriä, sanoi puolestaan pientä poikaansa taluttanut Natalie.

Hän kertoi aikovansa äänestää pääministeri Mark Rutten VVD:tä, joka on tiukentanut linjaansa maahanmuuttoon. Rutte julkaisi tammikuussa koko sivun lehti-ilmoituksen, jonka viesti oli: Käyttäydy normaalisti tai poistu.

– Siksi äänestänkin häntä. On hyvä, että ihmisille tehdään säännöt selväksi täällä Alankomaissa, Natalie sanoo.

Maahanmuutto ei kuitenkaan ollut kaikkien mielestä vaalien ykkösasia. Micke epäröi vielä VVD:n ja D66:n välillä.

Natalien mielestä Wildersin politiikka on liian radikaalia. Kuva: Yle

– Iso kysymys on, kuka heistä pystyy hoitamaan homman ja saamaan puolueet toimimaan yhdessä, hän sanoi.

Puolueita paljon, hallitusneuvotteluista tulee vaikeat

Miltei tuloksesta riippumatta edessä on luultavasti pitkät ja mutkikkaat hallitusneuvottelut, sillä puoluekenttä on pirstoutunut: Ehdolla on 28 puoluetta, joista 15:n ennustetaan saavan edustajiaan läpi.

Seitsemän näistä noussee vähintään keskisuurten luokkaan eli saa ainakin kymmenen paikkaa 150-paikkaiseen parlamenttiin. Tulevaan hallitukseen tarvitaan näillä näkymin ainakin neljä puoluetta nykyisen kahden hallituspuolueen sijasta.

Paikallisen yleisradioyhtiön NOS:n tietojen mukaan äänestys on käynnistynyt vilkkaana. Amsterdamissa oli kello 13:een mennessä äänestänyt jo yli 25 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime vaaleissa 2012 luku oli samaan aikaan 14 prosenttia.

Äänestyspaikat sulkeutuvat kello 22 Suomen aikaa. Silloin julkaistaan myös ensimmäiset ovensuukyselyt.