Lehmien linna saa uuden elämän Tampereella – Satavuotiaan mahtinavetan tiilitornit näkyvät kauas

Setlementtiyhdistys aikoo kunnostaa suojellun tiilinavetan kaikkien kaupunkilaisten toimintakeskukseksi.

rakennusperintö
Niemenrannan navetan tornit
Niemenrantaan vuonna 1918 valmistunut mahtipontinen navettarakennus odottaa kunnostusta. Katso Pirkanmaan TV-uutisten juttu navetan tulevaisuudesta.

Niemenrannan navettaa ei ensiarvaamalta navetaksi uskoisi. Massiiviset, 12-kulmaiset rehusiilot kurkottavat kuin linnan tornit rakennuksen lounaispäädystä 16 metrin korkeuteen. Ylhäällä erottuvat vaaleat lehmäfiguurit kertovat kuitenkin tarkkasilmäiselle rakennuksen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Kohta 100-vuotias tiilinavetta on keskellä uutta, tulevaisuudessa yli 30 000 ihmisen asuinaluetta Tampereen Lielahdessa. Birger Federleyn suunnittelema rakennus on arvioitu arkkitehtuuriltaan harvinaiseksi ja se on suojeltu.

Tässä on ollut tilat 70 lehmälle ja 26 hevoselle.

Matti Laine

– Tämä on entinen Niemen kartanon navetta, joka on valmistunut vuonna 1918. Tässä on ollut tilat 70 lehmälle ja 26 hevoselle. Lisäksi ovat 1860-luvulla rakennetut Niemen pirtti ja Niemen pytinki, kertoo Rientolan setlementin toiminnanjohtaja Matti Laine kokonaisuudesta.

Navetta ja muut rakennukset ovat säilyneet nykypolville, koska ne sijaitsivat metsäyhtiön omistamalla reservialueella, ja säästyivät näin 1950-luvun jälkeiseltä uudisrakentamiselta.

Rientolan setlementti osti paikan syksyllä 2015. Viime metreillä tiluksille ilmaantui toinenkin ostaja, mutta lopulta kymmenen vuotta kestäneet neuvottelut saatiin maaliin ja nimet paperiin.

– Se oli jonkinlainen helpotus, mutta samalla taakka, Laine tunnustaa.

Tiilinavetan seinässä vaaleat lehmäfiguurit kertovat rakennuksen käyttötarkoituksesta.
Vaaleat lehmähahmot tornien välissä paljastavat komean tiilirakennuksen alkuperäisen käyttötarkoituksen.Jussi Mansikka / Yle

Setlementtiyhdistys aikoo remontoida rakennukset harrastuskäyttöä ja yrityksiä varten. Uudet suunnitelmat nostavat rakennuksen arvoiseensa käyttöön, mutta paljon on vielä tehtävää. Esimerkiksi 3,5 miljoonan remonttirahat ovat vielä etsinnässä.

– Vuokralaiset kattavat käyttökulut, mutta remontointiraha meidän täytyisi saada jostain. Olemme hakeneet avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä, mutta vielä pitää perustella lisää.

Kaikki tervetulleita talkoisiin

Uutta kukoistusta kartanoalueelle puhaltaa Rientolan setlementti -yhdistyksen perustama erillinen osakeyhtiö, Rientolan kerhola. Kunnostettava kokonaisuus on kaikkiaan 3 600 neliötä.

– Kuntotarkastuksen mukaan navetta on kohtuullisessa kunnossa. Pirtti ja vieraspytinki ovat meidän sanojen mukaan raatoja. Niistä ei ole muuta kuin hirveä homma, kuvailee Rientolan Kerholan hallituksen puheenjohtaja Matti Toivakainen.

Täältä löytyy puuhaa kaikenlaisille ihmisille.

Matti Toivakainen

Voittoa tavoittelematon Rientolan setlementti perustettiin vuonna 1944 Lielahden pellolla sijainneessa Kerholassa. Navettaympäristössä ja pirtissä toimintaa on pidetty yllä 1950-luvusta lähtien. On tehty esimerkiksi kanootteja ja kudottu kankaita, mattoja ja pöytäliinoja. Vuonna 1963 perustettu radioamatöörikerho toimii edelleen.

Nykyään kerhotoimintaan osallistuu noin 1 000 ihmistä viikoittain, mutta lisää väkeä kaivataan. Rientolan setlementin väki haastaa alueen toimijat mukaan talkoisiin.

– Toivotaan, että saisimme yrityksiltä avustusta eri muodoissa; tarvikkeina, tavaroina ja toki rahakin käy. Työpanos on myös arvokas. Täältä löytyy puuhaa kaikenlaisille ihmisille, kaikkien ammattien harjoittajille, Matti Toivakainen toivottaa ihmiset tervetulleeksi.