Rikosuhripäivystäjä: "Seksuaalinen väkivalta on äärimmäisen haavoittavaa"

Uhri tarvitsee usein toipuakseen terapiaa. Joskus seuraukset ovat elinikäisiä.

seksuaalirikokset
Nainen varjokuvassa.
Ella Mikkola / Yle

Rikoslain 20. luku käsittelee seksuaalisuuteen kohdistuvaa väkivaltaa. Laki erottelee esimerkiksi raiskauksen ja seksuaaliseen tekoon pakottamisen, vaikka ihmisten mielissä ne sekoittuvat joskus keskenään.

– Seksuaalisuuteen kohdistuvan väkivallan kokeminen on aina hyvin subjektiivinen kokemus, aluejohtaja Katariina Westman Sisä-Suomen rikosuhripäivystyksestä toteaa.

Ihminen voi menettää kykynsä hyviin seksuaalisuhteisiin.

Katariina Westman

Erilaiset näkemykset voivat johtaa siihen, että uhriksi joutuneen kokemuksia vähätellään. Ilmoituksen tekeminen seksuaalisesta väkivallasta voi tällöin jäädä tekemättä.

– Koskaan ei pitäisi jäädä yksin asian kanssa. Aina on hyvä ottaa yhteyttä vaikka rikosuhripäivystykseen, Katariina Westman kehottaa.

Pitkäaikainen vaikutus elämään

Uhriksi joutuminen on Katariina Westmanin mukaan äärimmäisen rankkaa ja traumatisoivaa. Ihmisillä on toki erilainen sietokyky, mikä perustuu aiempiin kokemuksiin ja elämäntilanteeseen.

– Seksuaalinen väkivalta on yleisesti ottaen äärimmäisen haavoittavaa ja sillä saattaa olla todella pitkät jäljet.

Katariina Westmanin mukaan kokemuksesta voi toipua. Monesti toipuminen edellyttää kunnon terapiaa jotta elämässä pääsee eteenpäin.

Joillekin kokemus jää elämänhistoriaan mustana pisteenä.

– Ihmisen arjessa voi olla pelokkuutta tai ihminen voi menettää kykynsä hyviin seksuaalisuhteisiin, Katariina Westman kertoo.