Yhdysvallat nostaa kahta venäläisvakoojaa vastaan syytteet Yahoon tietomurrosta

Vuonna 2014 tehdystä laajasta tietomurrosta saa syytteen neljä ihmistä, joista kaksi työskentelee Venäjän tiedustelupalvelulle.

tieto- ja viestintärikokset
Yahoo-teksti ja näppäimistö
Ritchie B. Tongo / EPA

Yhdysvalloissa nostetaan syytteet kahta venäläistä vakoojaa ja kahta muuta vastaan laajasta tietomurrosta, jonka kohteena oli internetpalveluyhtiö Yahoo.

Oikeusministeri Mary McCord ilmoitti asiasta keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa. Aiemmin syytteistä olivat kertoneet The Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) sekä uutistoimisto Reutersin ja uutistoimisto AP:n lähteet.

Kaksi syytetyistä kuuluu Venäjän tiedustelupalveluun FSB:hen. Kaksi on hakkereita, jotka FSB oli palkannut, Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoo.

Heitä syytetään muun muassa tietokonepetoksesta, taloudellisesta vakoilusta, kauppasalaisuuksien varastamisesta ja törkeästä identiteettivarkaudesta.

Viranomaisten mukaan tietomurron kohteena oli muun muassa yhdysvaltalaisia ja venäläisiä kyberturvallisuuden parissa työskenteleviä virkamiehiä, diplomaatteja ja sotilashenkilöstöä. Lisäksi uhreiksi joutui venäläistoimittajia sekä rahoituspalvelujen ja muun liikelämän työntekijöitä.

Toinen hakkereista pidätetty Kanadassa

Hakkereista toinen on pidätetty Kanadassa. Hän on syntynyt Kazakstanissa, mutta hän asuu Kanadassa. Kolme muuta syytettyä ovat venäläisiä.

Toinen hakkereista on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n etsityimpien kyberrikollisten listalla. Hänet pidätettiin Euroopassa vuonna 2013, mutta hän pakeni Venäjälle.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjän hallituksen työntekijöitä syytetään kyberrikoksesta Yhdysvalloissa. Venäläishakkereta on asetettu syytteeseen aiemminkin.

Vuonna 2014 tehdyssä tietomurrossa vääriin käsiin päätyi 500 miljoonan käyttäjätilin tietoja, muun muassa sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita ja salattuja salasanoja. Yahoo kertoi murrosta vasta viime syksynä.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset